Fint besök..2020-04-20

19/4 besök på Rörekullen loppis...
 
 
hittade en fin kakfat från Månses design...40 :- billigt !!!
 
 
samt ett glaskopp från Kosta design Timmy Book....40:- billigt !
 
20/4 daglig promenad och fick se 
 
 
två tranor....
 
21/4 en promenad på dryga 5 kilomer...
 
 
och hämtade ett par böcker som jag hade beställt...
 
 
 
väldigt intressant läsning...från 1924....
 
 
lite mera intressant läsning....
 
fick tips om bra låt..
 
 
kanoonbra !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
22/4 frissa på förmiddag och Yinyoga på eftermiddag...
 
23/4 landet...
 
25/4 hade köpt rökt sik och gjorde äggröra till...så gott !!!!!!!
 
 
åkte till Bokenäs på eftermiddagen och hade med mig en mazarinkaka...
 
 
Mazarinkaka 
 
botten:
5 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt margarin
1,5 dl socker
1 nypa salt
 
fyllning:
200 g mandelmassa, grovt riven
100 g rumsvarmt margarin
2 ägg
 
glasyr:
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3-5 tsl vatten
 
Botten: nyp ihop alla ingredienser till en deg. Ställ degen i kylen i 20-30 minuter. Sätt ugnen på 180 grader. Tryck ut degen i en bakpappersklädd springform, ca 23 cm diameter. Tryck ut degen några centimeter på kanten också.
Fyllning: Vispa ihop mandelmassa och margarin med en elvisp. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa. Bred ut fyllningen på kakan. Jämna till kanterna så att den får ungefär samma höjd som fyllningen. Grädda längst ner i ugnen i 35-40 minuter. Låt kakan kallna i formen.
Glasyr: Blanda florsocker, vaniljsocker och vatten till en bredbar glasyr. Bred ut glasyren på kakan. Låt stelna i kylen.
 
dekorerade den med några färska hallon och en myntkvist...blev god !!!
 
26/4 planterade morötter i går och idag rödlök...
 
 
orka lite till .........................

Vårens soliga...2020-04-18

11/4 daglig promenad
 
 
slånbär...så fina ...
 
 
 
 
hade en gammal sockerkaksform och planterade penséer i den...blev fin..
 
 
årets första tulipan...
 
 
hittade detta på insta...
 
13/4 fick vi besök...och bjöd fårfiol, ugnsbakade potatis och sallad (2 paprikor, 1 granatäpple, 150 g fetaost, 65 g babyspenat, olivolja, vinäger, salt o svartpeppar och rostad sötmandel) och till efterrätt
bakade jag en kaka med passionscurd mellan och grädde, passionsfrukt och marsipankycklingar på...
 
Passionsfruktkaka 8-10 pers.
 
3 ägg
3 dl socker
3 dl glutenfri mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokhett vatten
 
passionscurd:
4 passionsfrukter
0,5 citron, saften
1 ägg
1 dl socker
0,5 msk maizena
25 g margarin
 
fyllning:
passionscurd
2 passionsfrukter
 
garnering:
florsocker
2 passionsfrukter
2 dl vispgrädde
marsipankycklingar
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en springform , ca 24 cm diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem till äggsmeten med kokheta vattnet. Rör om till en slät smet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i 175 grader i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Låt svalna och dela den sedan i två bottnar. Curd: dela passionsfrukterna och gröp ur innehållet ner i en kastrull. Tillsätt citronsaft, ägg, socker och maizena. Låt det koka upp och sedan sjuda under omrörning i 2 minuter. Ta kastrullen från värmen och sila genom en sil. Rör i margarinet. Fyllning: Bred curden på bottnarnas smuliga sidor. Gröp ur kärnorna från två passionsfrukter och bred ut över den ena botten. Vänd den ena botten på den andra, fyllning mot fyllning och pudra kakan med florsocker. Vispa grädden och spritsa på kakan. Gröp ur två passionsfrukter och klicka på den på kakan. Dekorera med marsipankycklingar.
 
 
14/4 träffade vi Lilla J ...
 
15/4 ögonläkare..i mitt högra öga värst grå starr som måste opereras bort inte så mycket i vänstra...troligen tar de båda samtidigt och justerar synen oxå.. usch och fy..gillar inte att någon ska pilla på mina ögon...
 
 senare mycket trevligare..Yinyoga !!!!! känner mig som ny när jag går därifrån...kroppen och jag är i harmoni...
 
16/4 massage på Massagekliniken...gott !!!
 
18/4 bakade på landet..
 
 
hallonrulltårta och köpte jättefine jordgubbar och bakade en jordgubbskaka...
 
Jordgubbskaka 8-10 bitar
 
1 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
50 g smält margarin
 
garnering:
jordgubbar och ev lite socker
florsocker 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner vetemjölet och margarinet och rör till en jämn smet. Häll smeten i en avlång brödform, ca 1,5 L, klädd med bakpapper. Lägg jordgubbarna på kakan. Delade dem eftersom de var stora. Grädda kakan i 200 grader mitt i ugnen ca 35-40 minuter. Låt svalna och pudra på florsocker . Servera med vaniljsås, glass eller vispgrädde. Hade den nästan lite för länge i ugnen..men den är härlig seg och god...och den blir ju inte tjock eftersom jag hade ingen bakpulver i...
 
i dag...utedag
 
har planterat om mina tomater, jordmandel, djungelgurka mm....
 
 
tomater och jordmandel...
 
 
djungelgurka
 
 
köpte tete-au-tete på halvapriset...och hade en gammal Kockumskastrull...
 
 
köpte i dag
 
 
jordgubbsmynta...
 
och Stora J (o jag lite ) tömde en av komposterna som vi ska använda i år...den andra får vila...
 
 
ha det gott i solsken och lite mera värme....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sol och Påsk...2020-04-10

3/4 åkte till landet...
 
 
ramslöken växer och växer...
 
 
lagade ..
 
 
 
blev riktigt gott !!!
 
bakade 
 
 
Nadocott kaka
 
150 g margarin
2 nadocott
4 ägg
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet i em kastrull. Tvätta nadocottena och riv sedan skalet fint. Pressa ur saften. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt det smälta margarinet samt det rivna skalet och saften från nadocottena. Blanda vetemjöl med bakpulvret och vänd dem i smeten. Häll smeten i en springform ca 24 cm diameter, med bakpapper i botten. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt svalna och strö på florsocker och dekorera med bitar av nadocott.....gott !
 
5/4 lagade
 
 
Biff Rydberg ...
 
såg vårens första sädesärla
 
 
hann inte ta kort...
 
7/4 var det Världshälsodagen
 
 
bilden är av Jonitho Terreros...
 
till landet 9/4 igen...
 
 
 
Glad Påsk  !!!!
 
 
10/4 kom Lilla J och A till landet..fick känna på på Penny som sparkade....
 
lagade Arista med potatis...
 
 
samt
 
 
marängnäste med lime/passionscurd, vispgrädde, banan, kiwi och hallon...alllt blev riktigt gott !!!
 
Ha det  !!!
 

Time goes by...2020-04-02

Oj va tiden går känns som det var bara en liten stund sedan vi var i Japan..och det har gått både fyra och två år sedan vi var där...saknar människor, badet som luktade svavel, städer, torghandeln, slotten och andra sevärdheter, Nozawa onsen med snö och i närheten snöaporna...
 
 
gänget som cyklade i Kyoto...
 
 
badet i Nozawa onsen...ca 40 gradigt vatten...
 
 
snöaporna...
 
 
alla dessa underbara människor som man träffade....som damen som jag fick fota...hon var så fin...
om det inte var så jobbigt att flyga så långt hade gärna flygit till Japan flera gånger...så mycket att urforska ...
 
skulle haft Yinyoga i går men den blev inställt...
 
hade i dag PT på Kristinedal...rätt så tuff pass...
inte mycket folk på gymmet, 4 pers och i badet 5 som hade vattengympa... 
 
ha det gott i regnet och stormen.....
 
 
(Baek Heena) helt underbar bild !!!!!!!!!!!!!!!!

RSS 2.0