Plansch 2019-10-21

beställde en plansch o den kom idag !!!
 
 
lite bilder på oss o om våra resor...ska ta den till landet...fick en annan från vår dotter förra julen...
 
 
den har vi hemma i stan..
 
 
vackra höstfärger ...halkrisk ...
 
 
 

Äntligen.... 2019-10-20

2/10 var på lugnmottagning i Angered igen..en ny astmaspray...klarade ha den ca en vecka..fick trygg på bröstet, hes, hostade dubbelt så mycket mm...ringde och sa att jag lägger av ...läkaren är inte där på ett par veckor så...får se vad det blir...har nu prövat tre olika astmaspryer och alla gör att jag blir bara sämre...jag börjar tro att jag inte har astma eftersom jag reagerar så starkt på dessa medikamenter...
 
kännde mig lite så här...
 
3/10 underbar Yinyoga igen...mår så bra efteråt...
åkte sedan till landet som vanligt...
 
 
 
härliga färger kvar....
 
6/10 ÄNTLIGEN MÅLAT FÄRDIGT !!!
 
 
8/10 gjorde kyckling, sötpotatis och vitlök enl. japansk recept..
GOTT !!!
 
 
 
9/10 coreboll som vanligt...
 
10/10 Yinyoga och landet...
 
var och hälsade på Lotta ( Lottas Bak&Form) och fick direkt från ugnen toscabullar...bara så goda !!!
 
 
passade på att baka oxå själv...
 
det blev: kardemummakaka samt apelsin cheese cake...
 
 
Apelsin cheese cake
 
pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
fyllning: 
3 ägg
500 g Kesella
1 dl socker
1 dl russin
rivet skal av 1 apelsin
1 msk vaniljsocker
 
Hacka samman smör ohj mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck degen i en pajform, ca 24 cm diameter. ( botten och kanterna). Låt vila i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Nagga botten och kanterna med en gaffel och förgrädda ca 10 minuter. Blanda alla ingredienser till fyllningen och häll på. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
Blir saftig och god !
 
Tog upp mina jordmandlar, tvättade och låter dem torka. Ska nog mala dem till mjöl.
 
 
ett par frostnätter och ...färgerna försvann..
 
 
hade riktigt apelsinhelg...gjorde apelsinkotletter oxå...
 
 
 
Apelsinkotletter 2 port.
 
2 kotletter
smör
salt o svartpeppar
sås:
2,5 dl matgrädde
1 msk vetemjöl
1 köttbuljongtärning
1 tsk rosmarin
1 tsk soja
pressad saft av en apelsin +
1 apelsin i bitar
 
Vispa ihop grädde, mjöl, buljongtärning, rosmarin, soja o apelsinsaft i en traktörpanna. Låt koka upp under vispning o sedan småkoka ca 3 minuter. Skala apelsinen o skär i bitar. Stek kotletterna 3 min på varje sida, krydda o lägg i traktörpannan samt apelsinbitarna. Låt koka upp. GOTT !
 
 
 
Älskar soppor o det var länge sedan gjorde spenatsoppa..
 
 
gjorde detta och åt två dagar....
 
16/10 Mölndals sjukhus slutbesiktning av handleden...
tummen är fortvarande "mitt" i och kan inte knyta fingrarna så ..men enl läkaren kan han inte göra mer...tog kontakt med försäkringsbolaget o de ska göra "invaliditetsprövning" ...promenerade från sjukhuset till Korsvägen...
 
så mycket fina färger...
 
 
 
...under my umbrella...
 
 
Georg Formby..When I'm cleaning windows....
 
17/10 Yinyoga o landet...
 
 
åkte till Göksäter och passade på att stanna i Varukil...
 
 
köpte lite kött o kyckling och beställde julskinkan...
 
lite mera bakande på landet...apelsintema fortsätter...
 
 
Saffransbiscotti med apelsin...
 
2 ägg
1,5 dl socker
100 g rumsvarmt smör
1 g saffran
rivet skal av 1 apelsin
5 5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
ca 2 dl grovt hackade mandlar
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Skrubba apelsinen i hett vatten och riv skalet ( jag gillar ha zest ger mera smak tycker jag). Tillsätt det tillsammans med saffran o smöret. Blanda de torra ingredienserna med grovt hackade mandlar o vänd ner. Forma degen till 3 längder o lägg dem på bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ta ut och sänk ugnsvärmen till 100 grader. Skär längderna i i sneda skivor o lägg tillbaka med snittytan uppåt. Torka biscottin i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Stäng av värmen o låt biscottin eftertorka i ugnen en stund.
 
Fick ju havtorn av vår snäll granne på landet o frös in dem..visste inte vad jag skulle göra med dem, har tagit lite på pannacotta mm..hittade ett recept på havtornsylt som lät spännande..
 
 
 
Havtornsylt med kanel
 
225 g frysta havtorn
1,5 dl syltsocker med pektin
saften av en pressad apelsin
saften av en pressad klementin
1 krm kanel
 
Blanda alla ingredienserna utom kanel i en kastrull o koka upp. Låt koka utan lock i ca 7 minuter. Krydda med kanel o häll i en ren burk o låt svalna. ( fick drygt två burkar á 1,25 dl )
 
 
Kanooongott på vaniljglass mm...
 
GP hade en spännade recept på Citruscurd 
 
Citruscurd med ingefära
 
2-3 ekologiska citroner
2-3 elologiska lime
2-3 msk riven färsk ingefära
2,5 dl socker
125 g smör, skuret i kuber
4 stora ägg
 
Riv skalet från citronerna och limefrukterna. Pressa saften ( 1,5 dl ). Blanda skal, saft, ingefära, socker o smör i en värmetålig skål. Placera skålen ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Rör då o då tills sockret har löst upp sig samt smöret smält. Tillsätt lätt uppvispade ägg o fortsätt röra tills det tjocknat, tar ca 20-25 minuter, rör ofta för att få en slät curd. Häll upp i väl rengjorda burkar. Sätt på lock o låt svalna innan de ställs i kylen. Curden tjocknar ordentligt först när den stått i kylen i ett par timmar.  
 
bestämmde mig att göra några scones o ta citrusgurd på på söndagmorgon...
 
 
Scones 9 st
 
2,5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk socker
50 g smör, smält
ca 2 dl mjölk
 
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop allt och tillsätt smält smör o mjölk. Rör till en slet deg. Dela degen med sleven till 9 bitar på bakpappersklädd plåt. Platta till något. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
 
Gott !!!!
 
 
simma lugnt...

RSS 2.0