Landet mm.. 2019-03-26

i onsdags näst sista bassängträning i Mölndal....
 
den 18/3 skulle svärmor fyllt år och den 21/3 skulle min mamma fyllt år...
 
åkte till landet i lördags fint väder men ack så blåsigt !!!!
 
 
 
några mat bilder från veckan..
 
 
stekt strömming med palsternacka mos och pressgurka...
 
 
köttfärsgratäng...
 
bakade oxå riktigt goda chokladkakor..
 
Chokladkakor blev 11 st.
 
1 dl jordmandelmjöl
1 dl rismjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl kakao
3 msk kokosolja
2 dl dadlar utan kärnor
1 dl aprikoser
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader. Mixade alla ingredienser . Tillsatte lite vatten så att degen höll i hop bättre. Vägde och delade degen i 40 g/bit. Rulla till bollar och platta till på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 18-20 minuter..
 
 
 
 
blev riktigt goda !!!!
 
 
köpte lite fröer som ska planteras inne nästa helg...
 
samt köpte några växter...
 
 
doftnejlika som ska planteras ute...
 
 
viva...
 
 
vill ha blåsippor...
 
 
en fin gul narsiss...
 
var i måndags på rehab och fick akupunktur för min rygg...en 1/2 timma med ca 15 nålar..
ska dit nästa vecka igen..
 
i morse var jag på Mölndals sjukhus och röntgade höften och ryggen för att kolla om jag lider av benskördhet..
 
mycket med det jordiska..
 
i morgon sista bassängträning på Mölndal...
 
 
ha det...

mat..2019-03-19

 
gjorde i går nötfärsbiffar med riven zucchinin, riven kokt rödbeta, riven morot o salt...till det råkost: riven morot, riven zucchinin, riven kokt rödbeta o hackad vitkål...
 
var gottsugen o det blev kokosbollar 
 
 
kokosbollar blev 10 st
 
1 dl riven kokos
1 dl dadlar utan kärnor
2 msk kokosolja
lite vaniljpulver
lite vatten
kokos att rulla bollarna i
 
Mixa alla ingredienser. Forma smeten till små bollar och rulla dem i kokos. Ställ i kylen för att stelna. Bara SÅ GODA !!!!
 
 
 
 

Landet 2019-03-18

var i torsdags hos fysioterapeuten och hon föreslåg akupunktur mot ryggsmärtorna..har fått en tid den 25/3..har gjort akupunktur tidigare ( hade "frosen shoulder" många år sedan och tog akupunktur istället för tabletter..)..det hjälpte då så hopas att den hjälper nu oxå...
 
åkte till landet i frdags..
 
 
makrill, sötpotatis, mango mm...god sallad !
 
 
kålpudding : kål, morot, köttfärs, vitlök, koksmjölk mm... jätte god och snabb att göra...
 
 
efterrätt: frysta hallon mixade med avokado, några dadlar, vaniljpulver..toppad med hallon och kokos... gott !!!
 
 
fick besök av fasantuppen...han tror att det är hans trädgård...
 
 
krokusar är riktigt fina i år...
 
 
våriris har snart blommat ut... väldigt fina i år...
 
 
massor av tete-a- tete på gång...tacksamma att plantera..kommer upp år efter år..
 
 
fick två havtornsplantor av våra goda grannar och det verkar att de tar sig !!! HÄRLIGT !!! kanske får några havtorn i framtiden...
 
 
fick pepperrot förra året av några kamrater och det verkar att de kommer i år oxå....
 
 
ramslöken på gång...den är tidig..snart kan man göra soppa av den...
 
 
ha det !!

Träning 2019-03-14

var i Kristinedal i tisdags och tränade på gymmet...
 
 
fisk med kokta rödbetor och äpple...
 
åt jordmandelgröt i dag till frukost..
 
 
 
Jordmandelgröt 1 port.
 
1,5 dl kallt vatten
1 dl jordmandelmjöl
 
Vispa ihop mjölet och vattenet och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka ca 4 minuter. Rör om mellanåt. Åt med kanel och kokosmjölk.
 
 
idag ska det bli räkor med kålrots "pasta"...
 
 
bakade också idag Jordmandelkex..
 
 
 
Jordmandelkex ( en plåt)
 
3 dl kassavamjöl
3 dl jordmandelmjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk äppelcidervinäger
3 dl kokosmjölk
0,75 dl smält kokosfett
nypa salt
 
Häll i en bunke kassavamjöl och jordmandelmjöl och blanda. Häll på bikarbonat och ovanpå det droppa äppelcidervinäger. Det bubblar. Häll i sedan kokosmjölk och kokosfett samt lite salt.
Degen är rätt så lös. Smeta ut den på en bakplåtspapper, häll på lite extra jordmandelmjöl och låt stå ca 30 minuter. Degen blir lite fastare och man kan sporra den i bitar. Sätt på ugnen på 175 grader. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Tänkte att blanda i lite kanel men glömde det. Kexen smakar ok men tror att lite kanel eller kardemumma hade gjort susen..
 
Senare i dag ska träffa min fysioterapeut från Gamlestan..övningar som jag fick hjälper inte utan har ont i ryggen...just kring skulderbladen på vänster sida...får se vad hon säger i dag...
 
 
 
ha det så gott....

Livet är som händer..2019-03-11

var i Mölnlycke i torsdags och hälsade på en kompis...
 
 
det blev kyckling med med rivna grönsaker..gott..
 
helgen firades på landet..
 
 
blomkål, broccoli med sidfläsk...
 
 
lite tråkigt väder men...
 
Lilla J kom i söndags och åt med oss..
 
 
ugnsrostade grönsaker med anka & apelsinsås...
 
i dag blev det Kristinedal och aquajogging o simning..
 
 
nötfärs med zucchini...riktigt gott...
 
prövade baka en mjuk citronkaka..
 
 
det skulle vara i ugnen 50 minuter..
 
 
och när jag tog ut den var den alldeles degig..slänge in den igen ca 15 mer men...vet ej vad jag gjort fel ..hade både jordmandelmjöl o kassavamjöl..kanske för lite mjöl...smaken är ok..så kommer nog äta upp den..
 
har kört en vecka nu med autoimmunkost och det har gott bra...har aldrig ätit så här mycket som jag gör nu ( både lunch och middag och naturligtvis frukost )...många bra recept i boken..
 
vi beställde en sådan här vedklyvare och hämtade den i söndags..ska ta den med oss till landet..hoppas den är så bra som den verkar...
 
 
 
 
man lägger ved i mitten av den och slår med en slags hammare och då klyvs veden...
 
i morgon blir det Kristinedal igen fast då med gymmet...
 
 
 
 

autoimmun mat 2019-03-06

frukost i dag: 
 
 
1 avokado
1/2 banan
1 kiwi
1 nypa salt
2 msk kokosmjölk
 
Mixa alla ingredienser. 
 
lunch i går:
 
 
1 port.
ca 100 g lövbiff
1 salladslök
1 msk olivolja till stekning
salt
200 g blomkål
2 morötter
1 dl röd surkål 
 
Skär köttet i mindre bitar och stek den med hackad salladslök. Dela blomkålen i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka ca 10 min.Skala och skär morötterna i stavar och koka ett par minuter. Häll bort vattnet och lägg allt på en tallrik.
 
middag i går:
 
 
fisksoppa 2 port
 
1 gul lök
1/2 paket saffran
1 msk dragon
1 tsk salt
1 knippe persilja
2 msk olivolja
3 morötter
3 palsternackor
1 sötpotatis
4 dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 citron, saften
200 g torsk eller annan fisk
100 g räkor med skal
 
Finhacka löken och fräs på låg värme i en stor kastrull. Tillsätt saffran, dragon, salt och klipp ner persilja ( spara lite för dekoration). Låt allt steka ihop lite. Skala och skär morötter, palsternacka och sötpotatis i små kuber ca 1x1 cm. Lägg i kastrullen med lök och bryn tillsammans. Täck grönsakerna med vatten, tillsätt kokosmjölk och citronsaft. Salta och låt puttra ihop tills grönsakerna är mjuka. Smaka av och salta ev lite till. Skölj fisken och skär den i mindre bitar. Skala räkorna. Lägg fisken i soppan och låt sjuda några minuter. Lägg i räkor och värm och servera. Toppa med persilja.
 
Ska till Mölnlycke i morgon och äta lunch ute med en kompis. Men till middag blir det kyckling...
 
 
 
ha det gott 
 
 
 
 
 

Smått o gott 2019-03-04

var på Mölndal i onsdags och eftersom det var så fint väder promenerade jag från sjukhuset till Korsvägen..plötsligt landade en rätt så stor svart fågel på ån och sedan gick den upp och bredde ut sina vingar...
 
 
har aldrig sett sådan tidigare och la ut på facebook om vad den kunde vara för sort..fick svar att den heter" Ålakråka "...
 
var förra veckan och prövade på Soma moves på Kristinedal..kunde inte göra allt pga handleden men hängde med rätta så bra ..
 
 
i torsdag var jag en tur i stan...köpte en bok av en kompis..
 
 
samt fotade lite...
 
 
härligt väder !!!!!!!
 
landet i helgen och massor av våriris och
crokusar och annat på gång...
 
 
 
 
ramslök !!!! 
 
i dag Mölndal igen och gjorde zucchiniost !!!
 
 
jättegott !!
 
Zucchiniost
 
5 dl zucchini, skalad o delad i ca 1x1 cm bitar
1 dl vatten
0,5 tsk salt
2 msk smält kokosolja
2 tsk citronjuice
0,5 tsk ättika 12%
2 msk näringsjäst ( Bjäst)
4 msk gelatinpulver
2-3 msk finhackad ört, t ex gräslök
 
Skala och dela zucchinin i små kuber ca 1x1 cm, undvik mitten med kärnor. Koka i lite vatten ca 5 min tills zucchinin är mjuk. Häll bort vattnet och låt svalna.Lägg zucchinin i en mixer eller mixa med stavmixer tillsammans med vatten, salt, kokosolja, citronjuice och ättika till en jämn smet. Tillsätt näringsjäst och gelatinpulver och mixa i ytterligare 15 sekunder. Blanda i ört/gräslök och rör om. Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper. Hade en liten avlång brödform. Låt stelna i kylen i ca 4 timmar. Vänd upp på en fat och dela i mindre bitar. Går bra att hyvla med osthyveln.
 
receptet är från boken : Det autoimmuna köket av Cecilia Nisbet Nilsson
 
jag ska försöka köra minst fyra veckor med autoimmuna kost...i boken finns det bra recept !
 
 
ha det så gott !!
 

RSS 2.0