Dagens middag: fransyska med kantareller + ugnsrostade sötpotatis, morötter, bönor samt äpplekaka med vaniljvisp 2013-09-01

Fransyska med kantareller 4 port.
ca 820 g  fransyska 
salt, allkrydda o farinsocker
1 liten burk kantareller 184 g (hade tänkt köpa 200 g färska men ,,,de såg inte fina ut utan det blev burk istället)
persilja
sås:
3 dl grädde
1 msk fond
salt, peppar
1 tsk dijonsenap
+ steksaft
 
Bryn fransyskan i en stekpanna och krydda med salt, allkrydda och farinsocker. Efterstek i 175 grader tills köttet har en innetemperatur ca 65 grader. Ta fram köttet och linda in i en folie. Spara steksaftet.
Värm upp grädde med fond och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar och tillsätt senap.
Putsa kantarellerna (om du använt färska) och torrstek dem i en panna tills vattnet ångat ut, tillsätt smör och bryn dem fint, salta.  Eftersom jag använde kantarellerna från burk hällde bort spadet och värmde upp dem.
Värmde upp såsen och tillsatte steksaftet och kollade smaken. Hällde såsen på ugnsfatet , skivad kött på den, kantarellerna på och sist hackad persilja.  
Receptet är grunden från Sommarkalas av Hannu Sarenström. Boken är jätte bra. Jag lånade den från biblioteket men den var så bra så jag köpte den...
Serverade med ugnsrostade sötpotatis, morot, bönor ( lite olivolja, Harbamare samt Herbes de Provence ) i 225 grader ca30 minuter.
 
till efterrätt blev det äpplekaka...

Äpplekaka 8 port.
 
100 g margarin
3 äpple
1 tsk kanel
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 ägg
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet i en kastrull. T bort kärnhusen och skär äpplena i klyftor ( skala om utländska). Lägg dem i en bakpappersklädd ugnsform. Strö på kanel. Rör i margaarinet socker, vetemjölet blandad med bakpulver och sist äggen. Ringla smeten över äpplen. Grädda i 200 grader ca 35-40 minuter. pröva med en sticka att kakan är färdig. Servera med vaniljvisp.  
 
 
du kan vända kakan om du vill ha äpplena på toppen....
 
Hej Då !!!!!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0