Dagens trevligheter en bok...2013-05-04

 
Var på Reningsborg Angered för att leta efter en skohylla till lilla J...fanns inget men kan inte gå förbi utan att titta på kokböcker...hittade en : Konsten att laga god mat kökets teknik av köksmästare Ivar Fallström ..boken är tryckt 1926.
 
 
Förord :
 
 
tillägnad till mina damer !!!
 
Han börjar berätta om den kulinariska utvecklingen och kokkonsten från 700-talets Frankrike....
han har arbetat på Hôtel Rydberg under Monsieur Cadiers tid ....och han skriver i boken bl.a.
 
" Kokkonsten har blivit en vetenskap. Överflödet av mat och rätter, som fordom karakteriserade en festmåltid, är numera borta. Nu för tiden få rätterna, om de äro flera, icke vara tunga och fyllande. Det fordras att rätt förstå att sammansätta dessa, så att de giva kroppen just det tillskott av näringsämnen, som behöves för att ersätta och förnya den, genom den mänskliga organismens funktioner, förbrukade energien.
En s.k. blandad diet, bestående av köttmat och vegetabilier, är den hälsosammaste, och jag skulle vilja tillägga, övervägande vegetabilisk allra bäst för hälsan och för kassan. Fransmän och tyskar äta mycket mer vegetabilier än vi svenskar....
Vad alla läkare förorda nu för tiden är fruktdiet, och ingen efterrätt borde lagas utan att frukt på det ena eller andra sättet inginge i den. För dem som tåla okokt frukt är nog ett äpple eller päron, några plommon eller dylikt den bästa avslutningen på ett middagsmål."
 
Tänk att detta skrevs 1926 och gäller hur bra som helst än idag...... !!!!!
 
Boken är rätt så intressant och det finns några recept i den också...
 
Sist i boken:
" Det skulle vara mig ett nöje att skriva "1,000 och ett bananrecept" ty ingen frukt kan vara mer tacksam att behandla i de kulinariska kombinationerna än bananen med sin exotiska doft. Jag instämmer med orientalen: "det var icke med äpplet som ormen frestade Eva, utan med bananen."
 
gillar gamla kokböcker....
 
Hej Då !!!!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0