Dagens mat och bakning: fläskkottletter, pak soi/gurka/morotssallad, créme brûlée samt Budapesttårta 2013-05-05

 
Pak soi / gurka / morotssallad 2 port.
 
1 gurka
1 tsk salt
3 morötter
4 små pak soi
dressing:
0,5 dl risvinäger
2 msk socker
liten bit färsk ingefära fin riven
½ kruka färsk koriander hackad
svartpeppar och salt
 
Skala gurkan, dela den på länden och ta med skalaren långa tunna skivor av gurkan. Ta inte med kärnorna.
Lägg gurkan i en sil och blanda med 1 tsk salt. Låt gurkan "gråta" ca 20 minuter.
Skala morötterna och ta långa skivor med skalaren. Skiva pak soi och lägg i en skål. Tillsätt morötterna och pressa vatten ur gurkan och lägg i skålen. Blanda ihop risvinäger, socker, finriven ingefära, hackad koriander och lite svartpeppar. Häll dressingen över grönsakerna och blanda väl. Smaka av och tillsätt lite salt om behövs.
Låt stå i kylen en stund före serveringen. Passar bra med stekt/grillat kött..
 
Hade stekta fläskkottletter till samt lite rödlökssylt (hemmagjord se receptet 2012-12-15)..GOTT !!!!
 
Eftersom Lilla J var hemma så gjorde créme brûlée till efterrätt....
lika gott som vanligt.....
 
Till kaffe/te blev det Budapesttårta.......fick tips om Roy Fares recept och bytte ut hasselnötterna till solroskärnor och tårtan blev riktigt god och passar till nötallergiker....
 
 
Budapesttårta 8 bitar
 
botten:
90 g socker
70 g rivna solroskärnor naturella utan skal (eller hasselnötter)
35 g Maizena
125 g äggvita
90 g socker
fyllning:
300 g vispgrädde, vispad
2 st. apelsiner, skalade och fileade 
ca 20 st. hallon
100 g mörk choklad, smält i vattenbad 
 
Sätt ugnen på 170 grader. Blanda socker, solroskärnor och Maizena i en bunke. Vispa äggvitorna fluffigt och fast, tillsätt socker lite i taget och vispa till en fast maräng. Blanda i dem torra ingredienserna med en slickepott försiktigt. Spritsa ut med sprits och tyll mellan 17-18  nästan plåtlånga stänger tätt på bakplåtspapper.
 
Grädda mitt i ugnen i 170 grader ca 20 minuter, lufta ugnen några sekunder och baka ytterligare 2 minuter. Låt svalna och vänd med hjälp av bakpaper.
 
Stryk på ett lager vispad grädde. Sprid ut apelsinbitar och hallonen...
 
Rulla till en rulle.
 
Strö över florsocker och ringla över mörk choklad.
 
Lyckades riktigt bra och smakade himmelskt gott !!!!!
 
 
Hej Då !!!!!
 
 
  
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0