Några sommarrecept 2013-07-03

Har varit på landet och hade med mig boken "Sommarkalas" av Hannu Sarenström....blev inspirerad av boken så:
 
27/6 blev det  Ugnsbakad torsk i vin och citrus ( i boken sej sid. 140)
 
Ugnsbakad torskrygg i vin och citrus 2 port.
 
ca 400 g torskrygg
olivolja
1 glas vitt vin (Lindeman)
2 salladslökar, finhackade
en bit zucchini, skivad
1 stor tomat, skivad
½ citron, skuren i skivor
salt och svartpeppar
färsk timjan, klippt
persilja att strö över ( glömde det)
 
Sätt ugnen på 200 grader. Häll lite olivolja i en mindre ugnspanna, dela torskryggen på två och vänd de i oljan. Slå vinet i pannan och arrangera grönsaker och citronskivor kring fisken på ett sätt som du tycker blir fint. Krydda med salt och peppar och strö timjansklipp på grönsakerna. Baka ca 20 minuter i 200 grader. Strö över persilja och servera direkt ur pannan. Om du serverar kokt potatis till, blir det en god sås, om du klickar lite smör i pannan som får smälta ner. Lite grönsallad till...gott !!!!!!
 
Till efterrätt blev det lingonmaräng med jordgubbar samt glass
jordgubbarna är från Lekanders samt lingonmarängerna är gjorda på Tjörn också...

en riktigt Tjörnmiddag......

28/6 blev det min sommarkyckling ( receptet se 2011-07-11 )
till detta kokt småpotatis samt lite grön........
 
bakade också en Mjuk äppelkaka ( Hannus bok sid 218)
 
Mjuk äppelkaka
 
100 g rumsvarmt margarin
1,5 dl socker
2 ägg
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 äpplen
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
3 msk socker
några färska blad äppelmynta
lite florsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop margarin och socker, tillsätt ägg med gräddfil och vispa. Häll i mjöl blandad med bakpulver och blanda väl med smeten. Skala, kärna ur och skär äpplena i småbitar, blanda med kardemumma, kanel, socker och finhackade mynta. Smöra och bröa en bakform med löstagbar botten, häll i smeten och lägg på äpplena. ( hade en rund icke löstagbar form och hade bakplåtspapper i den).
Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 15 minuter, låt svalna och pudra över florsocker vid servering. Hade vaniljvisp till.........gott !!!!!
 
29/6 Italienska wallenbergare ( Hannus bok sid 158) eftersom det fanns kalvfärs i affären....
 
Italienska wallenbergare 4 port.
 
600 g kalvfärs
2 msk potatismjöl
1 dl mjölk
1 handfull färska salviablad, finhackade
rivet skal av 1 citron
1 tsk salt
1 krm nymortlad svartpeppar
sås:
1,5 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, pressad ( hade torkad ramslök i stället)
0,5 tsk torkad oregano
3 dl grädde
salt och peppar
 
Blanda färsen med potatismjöl, mjölk, salvia, citronskal, salt och peppar. Forma till 8 jämnstora biffar och stek dem ca 3 minuter på varje sida tills de får en fin yta på båda sidor. Lyft ur biffarna och tillsätt tomatpuré, vitlök, (ramslök), oregano och rör om och låt fräsa lite. Slå i grädden och vispa ihop. Smaka av med salt och peppar. Lägg i biffarna i såsen och låt sjuda ca 2 minuter. Servera med kokt potatis mm.
 
30/6 Festlig sommarfläskfilé..(Hannus bok sid 165)
 
Festlig sommarfläskfilé 4 port.
 
1 fläskfilé, ca 800 g
salvia
rosmarin
1-2 vitlöksklyftor (hade torkad ramslök i stället)
en skvätt olivolja
5-6 skivor pancetta ( hade 1 paket 140 g bacon)
salt och nymortlad svartpeppar
potatis, palsternacka, morot, rotselleri
Herbes de Provence
Herbamare örtsalt
 
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka salvia, rosmarin, ramslök i små bitar, tillsätt en liten skvätt olivolja samt smaka av med salt och peppar. Lägg upp fläskfilén på en mindre ugnsplåt och klappa in den runt om med örtmoset. Linda sedan in filén med pancetta/baconskivorna. Gör det enkelt för dig och lägg dem på köttet, lyft filén lite och peta in skivorna under köttet...Skär upp potatis och grönsakerna och lägg i en skål med lite olivolja , Herbes de Provence samt lite örtsalt. Vänd runt ordentligt. Lägg dem sedan runt fläskfilén. Stek i 175 grader tills köttet är 70 grader. Ta ut köttet och lägg det att vila. Höj ugnstemperaturen och låt rotsakerna steka ca 10 minuter. Skiva upp köttet och arrangera på ett fat.
blev riktigt gott...!!!!
 
här är det lite axplock vad det blev på landet.....
 
Bakade igår världens godaste kakor..............
 
Blåbärsgömmor med maräng 20 st.
 
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin
 
Blanda samman mjöl, socker och margarin till en smidig deg. Forma degen till en avlång degrulle. Plasta och ställ i kylen minst 30 minuter ( gärna längre). (mördegsdeg)
 
fyllning:
2 äggvitor
4 msk socker
blåbärssylt med några hackade chokladmyntablad
 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker en msk i taget och vispa tills marängen är blank och fin. Sätt upp ugnen på 175 grader. Ta ut kakdegen en god stund innan den ska bakas ( bli rumstempererad). Ta ut 20 skivor och forma till jämnstora runda kakor. Lägg dem i pappersformar på ugnsplåt. Gör ett tryck på mitten i varje kaka. Lägg sylt i hålen och toppa med ca 1 msk maräng. ( hade ingen sprits men man kan nog få snyggare med sprits). Baka längst ner i ugnen i 175 grader ca 15 minuter ( tills kakorna får fin färg).
Kakorna är vansinnigt goda !!!!!!!!!!!
 
Har planterat äppelmynta och chokladmynta på landet....bra att ha som extra biff på bakverk......
 
Hej Då !!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0