Dagens meny: Gyllene kyckling med potatisgratäng samt varm chokladfondant med kardemumma 2013-02-24

Lilla J skulle äta hos oss idag och hon gillar kyckling...Såg i senaste nummret Salt&peppar receptet: Gyllene kyckling med potatisgratäng och tyckte att det såg läcker ut så var tvungen att pröva...
 
 
 
Gyllene kyckling med potatisgratäng 4 port.
 
4 kycklingfiléer, utan skinn
Herbamare örtsalt
2-3 kvistar färsk rosmarin
1 msk olivolja
lite bacon
Potatisgratäng:
800 g mjölig potatis
1 stor röd lök
2 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
2-3 kvistar färsk salvia
salt och peppar
1,5 dl matgrädde
ca 30 g parmesanost riven
Grönsaker:
en bit ca 10 cm purjolök (ca 200 g)
65 g babyspenat (ta mer om ni gillar spenat)
frysta ärter (ca 200 g)
lite olivolja
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen tunt och koka de nästan mjuka i saltat vatten, ca 5 minuter. Skala och skiva löken tunt. Lägg dem sedan i en skål med 2 msk olivolja, smula i bulgongtärningen och lite salt och peppar. Strimla salviabladen och lägg i skålen. Häll bort vattnet från potatisen och blanda de med resten i skålen försiktigt. Häll allt i en ugnsform. Häll över grädden, finriv permesanosten över och grädda tills gratängen fått fin färg. ca 10 minuter i 225 grader.
Strö Herbamare över kycklingfiléerna samt rosmarinblad på en stor bit smörpapper. Vik sedan över pappret och banka ut kycklingfiléerna med en kavel så att de blir ca 1,5 cm tjocka. Stek kyklingen med 1 msk olivolja. Vänd efter 3-4 minuter, stek tills de är gyllenbruna och genomstekta. Strimla baconet och stek med kycklingen.
Dela purjolöken på längden, skölj under rinnande vatten och skiva tunt. Fräs löken med lite olja i den tomma potatiskastrullen på hög värme. Rör hela tiden. Rör ner spenaten och ärtorna i purjolöken, lägg upp på ett fat med kycklingen och baconet ovanpå så fort spenaten har krympt ihop och ärtorna är mjuka. Servera med gratängen.
 
 
Purjo+ärtor+ spenat = bra smaker ihop !!
Allt smakade riktigt gott !!!!
 
Efterrätten blev : varm chokladfondant med kardemumma...( receptet se 2011-09-03) lika god som vanligt !!
 
 
Hej då !!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0