Dagens pajer...2013-02-03

 
tänkte börja bakifån och presenterar dagens lyxiga efterrätt: Frasiga äpplepajer med vanijsås....recptet är från Leva&Bo nr 5/2013.
 
Frasiga äpplepajer 4 st
 
4 plattor fryst smödeg
1 ägg
ca 1,5 dl fast äpplemos
ca 3 äpple (beroende på storlek 3-6 )
smält smör till pensling
3 msk florsocker
Garnering:
florsocker
ev myntblad
servering med vaniljsås
 
Lägg smördegsplattorna på en bakpappersklädd plåt och låt dem tina i rumstemperatur ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla degplattorna med uppvispad ägg. Fördela och bred äpplemoset i en sträng i mitten längs varje botten. Kärna ur och skär i äpplen i tunna skivor. Lägg äppleskivorna omlott i mitten på varje botten, pensla med smöret och sikta över lite florsocker. Grädda i 225 grader mitt i ugnet ca 20 minuter. Sikta över florsocker, garnera med myntblad och servera med vaniljsås.
 
frasiga lagom söta ....mmmmmm.......detta ska jag göra med andra frukter också.....lätt att göra ....
 
 
 
Skinka - äpplepaj 5 port
 
Botten:
2 dl dinkelmjöl
1 dl potatismospulver
0,5 tsk bakpulver
100 g margarin
1 dl kallt vatten
Fyllning:
1 stor äpple
1 stor morot
1 liten rödlök
0,5 msk olja
nypa salt och svartpeppar
180 g rökt strimlat skinka
Äggstagning:
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 msk senap (Johnny's söt-stark)
0,75 tsk svartpeppar
2 dl riven emmentalerost
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop dinkelmjöl, potatismospulver och bakpulver. Nyp i margarinet med fingrarna och tillsätt vatten och blanda till en jämn deg. Ta en rund pajform ca 27 cm och täck botten och kanterna med degen. Ställ i kylen så länge. Skala och riv moroten samt kärna ur, skala och riv äpplen. Skala och hacka löken och stek den i en stekpanna en liten stund. Tillsätt moroten och krydda med salt och svartpeppar. Ta ur plattan och blanda med rivet äpple. Låt svalna en stund. Lägg allt sedan på botten. Tillsätt strimlat skinka. Blanda grädde med ägg, senap och svartpeppar och häll över. Strö över riven ost. Grädda i 200 grader i nedersta falsen ca 35 minuter. Servera med god sallad.    
 
 
Hade till en sallad med : romansallad, apelsin, rödlök, mozzarella och sås av olja, honung, salt och svartpeppar.
 
 
Gott ........
 
Hej Då !!!!:)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0