Dagens meny: Köttgryta med öl, potatis, kiwi -avocadosallad, våffeltårta samt chokladpaj till kaffe/te 2012-09-23

Stora J åkte till Tjörn och klippte gräset men jag stannade hemma och gjorde mat och bakade.
 
före ugnen...
 
Köttgryta med öl 6 port.
 
ca 1200 g kött ( hade ca 700 g gris -och ca 500 g nötbitar)
8 små röda steklökar
200 g färska champinjoner
15 torkade katrinplommon
ca 4 dl öl
10 kryddpeppar
2 lagerblad
1 tsk salt
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala lökarna och dela dem mitt itu och putsa och dela champinjoner. Stek köttbitarna (ca 2cm x 2 cm ) i olika omgångar i en stekpanna och häll de i en gryta. Skölj pannan efter varje stekomgång med lite öl. Stek löken och cahmpinjonerna en stund och tillsätt i grytan. Fyll med resten av ölen i grytan. Tillsätt katrinplommon, peppar, lagerblad och salt. Ställ grytan med lock i ugnen i 200 grader ca 1,5 -2 timmar. Servera med potatis och sallad. 
 
efter ugnen...
på tallrik....
 
 
Kiwi -avocadosallad 4 port.
 
1 kruka krispsallad
2 kiwi
1 avocado
saft av en ½ citron
1 msk olivolja med 1 tsk Herbes de Provence
2 msk pinjenötter
 
Skölj och riv salladen och ställ på en serveringsfat. Stänk olivoljan med kryddorna över. Skala och skär kiwi. Dela avocado och ta bort kärnan och skal och skiva den. Doppa avocadoskivorna i citronsaften. Placera kiwi och avocado över salladen och strö över pinjenötter ( man kan rosta de för mer smak).
 
 
Våffeltårta med dulce de leche, banan och jordnötter  4 port.
 
1 burk sötad kondencerad mjölk
4-6 st våfflor
2 stora bananer
50 g hackad mörk choklad
½ L vaniljglass
1 dl salt jordnötter
 
Ta av pappret från mjölburken och lägg den i en stor kastrull. Täck med vatten. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 2,5 - 3 timmar under lock. Vattnet ska bara sjuda, inte koka !  Fyll ev. mer varmt vatten ibland så att burken är täckt hela tiden. Ta upp burken, skölj i kallt vatten och låt svalna. Öppna med en konservöppnare och kolasåsen är klar ! Bred kolasåsen på alla våfflor. Skiva bananerna och fördela över våfflorna tillsammans med hälften av jordnötterna. Lägg ihop våfflorna med glass emellan och toppa med hackad choklad. Servera genast !
Receptet är från Salt&peppar nr 3/2012.
 
underbart med söta och salta !!!!
 
 
Chokladpaj  8 port.
 
100 g rumsvarmt margarin
1 dl socker
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
Fyllning:
100 g margarin
100 g mörk choklad ( hade 40 g mintcrisp o 60 g vanlig mörk choklad)
2 ägg
1,5 dl socker
1 dl vetemjöl
1 krm salt
2 dl mjölk
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa margarin och sockret. Vispa i ägget. Blanda kakao med vetemjöl och vänd i smeten. Rör hastigt blandningen jämn. Tryck ut degen med mjölade fingrar över botten och kanterna av en smord pajform ( ca 25 cm diameter). Smält margarin i en kastrull, tillsätt chokladen i bitar. Ta kastrullen från plattan och rör om tills chokladen har smält helt. Vispa äggen och sockret lätt i en skål, sikta i vetemjöl/kakaoblandningen och salt. Tillsätt mjölken och chokladblandningen. Häll fyllningen på pajbotten och grädda i 200 grader ca 30-35 minuter i nedersta delen av ugnen. Rör pajformen lätt och se om fyllningen har stelnat. Servera pajen avsvalnad med vispad grädde.  
 
 
Hej då !!!!!!

Kommentarer
Postat av: Åsa

Hehe, här gick jag in hos dig för att leta efter receptet på de goda kakorna du gjort på picknicken i början av sommaren - dem med vit choklad och tranbär i - och så rinner snålvattnet till när jag ser det ena inlägget efter det andra fulla med godsaker :)

Svar: Tackar och pockar men nu förstår du varför jag måste träna hårt...men har hittat en midja !!! Det är väl bra har tappat va 3 cm på midjan....
Megane

2012-10-09 @ 13:33:22
URL: http://missmeistersmat.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0