Dagens meny: Italiensk ytterfilé med rosmarinpotatis och grekisk sallad samt äpplepaj med vaniljvisp 2012-09-09

Italienskt igen - verkar blivit insnöad lite till italienskt mat men- den sätter smaklökarna i gungning...
Receptet till detta är av Melker Andersson.
Italiensk ytterfilé ( Melker hade fläskfilé) 6 port.
 
ca 900 g ytterfilé, putsad
8 skivor prosciutto
25 g färska örter ( basilika, salvia och persilja)
1 grön chili, urkärnad och finhackad
1 röd chili, urkärnad och finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt och svartpeppar
ca 1 msk olja till stekning
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka örterna lite.
Lägg till chilifrukterna.
Lägg ut prosciutton på skärbredan.
Strö de färska örterna och chili och vitlök över.
Rulla in ytterfilén i skinkan, salta och peppra.
Bryn ytterfilén i olja i en stekpanna. Lägg över filén i en avlång brödform och stek i ugnen tills innertemperaturen har nått 68 grader. Ta ut och lägg i en folie en stund.
Gjorde samtidigt i en långpanna potatisen:
1 kg småpotatis i klyftor, 2 msk olja, Herbamare örtsalt, färsk rosmarin. Blanda allt och lägg på en bakpappersklädd långpanna. Lägg brevid brödformen med ytterfilé.
Gjorde till en grekisk sallad: krispsallad, en bit gurka i små bitar, 2 små hackade rödlökar, 150 g fetaost i små bitar och 2 st avocado i bitar. Blanda allt.
 
Kryddor, salt och sött (i form av svartvinbärsgéle) = underbara smaker i munnen !!!!
 
Planerade i torsdags vad vi skulle äta på helgen och tänkte att jag skippar efterrätten på söndag och gör en äpplepaj till kaffe/te istället. Hörde på morgonen i lördags att kocken på morgonprogrammet gjorde äpplepaj och senare på Go'kväll var en annan kock som gjorde också äpplepaj...väldigt av populärt äpplepajen blev....
 
Äpplepaj ca 8 port.
Botten:
150 g rumsvarmt margarin
0,5 dl rörsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
Fyllning:
ca 500 g Royal Gala äpplen
2 dl gräddfil
0.75 dl rörsocker
1 ägg
1 msk citronsaft
1,5 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop rumsvarmt margarin med socker. Tillsätt ägg och vispa lätt. Blanda ihop vetemjöl, havregryn, bakpulver och kanel och blanda med äggsmeten. Tryck ut degen på botten och kanterna i en smord pajform ( med hjälp av lite extra mjöl). Blanda ihop gräddfil, socker, ägg, citronsaft och vaniljsocker. Skala och skiva äpplen och lägg på pajdegen. Häll fyllningen över. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 25-30 minuter. Servera med vaniljvisp.
 
Lagom sött och syrlig !!! Lilla J tyckte att min dansk äpplepaj är godast. men smaken är ju som baken...
 
Hej då !!!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0