Dagens meny: "Arista alla Toscana" (=helstekt kotlettrad), ugnstekta potatis, fruktig halloumisallad samt Clafoutis med hallon o björnbär 2012-09-16

Var ju i Saluhallen och köpte en kotlettrad ( ca 1,5 kg) utan ben. Hela lägenheten doftade av rosmarin och timjan..underbart.
 
Arista alla Toscana med potatis ca 8 port.
 
en kotlettrad ca 1,5 kg
1 vitlök
1 citron
1 knippe färsk rosmarin
1 knippe färsk timjan
några tsk torkad rosmarin
några tsk torkad timjan
havssalt
svartpeppar
olivolja extra virgin ( fick ju en kasse med gosaker på matbloggarträffen, oljan är krav o från Fontana)
 
ca 1,5 kg småpotatis
Herbamare örtsalt
ca 1,5 msk olivolja extra virgin 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Gör små hål i köttet med kniv. Stoppa i torkad rosmarin och timjan. Bind upp kotlettraden och peta i färska örtern mellan garnen och köttet och krydda med svartpeppar och havssalt. Lägg köttet i en långpanna och häll lite olja över köttet. Dela citronen och vitlöken och lägg  brevid köttet.
Sätt i ugnen i 175 grader tills köttets innertemperatur är ca 65 grader. ( hade ca 1 timme i ugnen). När det är ca 30 min kvar av "köttiden" dela potatisen i mindre bitar, krydda med Herbamare och vänd de i olivolja. Häll sedan de i ugnsplåten runt köttet, höjd ugnvärme till ca 200 grader och stek då ca 30 minuter till. Köttsaften ger potatisen en angenäm smak och arom.Ta ut köttet och låt den vila på galler en stund. Skiva köttet i ca ½ - 1 cm tjock skivor. Häll lite av skyn på och lägg potatisen brevid. Den vädoft som fyller köket är den samma som fick de grekiska biskoparna att ropa "Arista, arista"!
 
Gjorde till en Fruktig halloumisallad ( 3 port).: 3 skivor halloumi som jag stekte lätt, 1 apelsin i småbitar, några körsbärstomater/ pers, lite gurka i småbitar, 1 liten  hackad rödlök, 4 vindruvor / pers. Saltet från halloumi och det söta från frukterna= smaskens....
 
Hittade ett Clafoutis recept i Leva&Bo nr. 33 och gjorde den med hallon och björnbär.
 
Clafoutis med hallon och björnbär 9 (små)port.
 
125 g färska hallon
125 g färska björnbär
3 ägg
2 dl socker
1 msk rörsocker
1,5 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
1 dl grädde
lite florsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg hallon och björnbär i en smord ugnsform 25 X 25 cm. Vispa ihop ägg, socker, rörsocker, vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker till en slät smet. Vispa i mjölk och grädde. Häll över bären och grädda i 175 grader ca 30-40 minuter. Sikta över florsocker och servera med vaniljvisp/vispad grädde. 
Man bara satt och myste efter smakrik och rikligt doftande middag med en kopp jordgubbste och en bit Clafoutis.
 
Hej då !!!
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0