Dagens : egenodlad potatis och kantarellbiffar samt rotfruktschips 2012-09-15

Vet ej men om någon kommer ihåg att jag odlade potatis i spänner på balkongen...
och här de...det blev ca 20 st inte så illa ...
 
Kantarellbiffar 8 st
 
1 burk (110 g netto) kantareller
2 smä röda lök
0,5 dl ströbröd
1 dl matgrädde
1 tsk ramslök
1 tsk salt
nypa kryddpeppar
1 ägg
500 g blandfärs
 
Låt kantarellerna rinna av och finhacka dem. Skala och finhacka löken. Stek kantarellerna och löken en stund i en stekpanna. Låt svalna något. Häll ströbröd i en skål och blanda med grädden och låt stå en stund. Blanda i ramslöken, salt, kryddpeppar, ägg och köttfärsen. Arbeta färsen smidig. Forma till 8 jämnstora biffar med våta händer. Stek dem i en stekpanna tills de är genomstekta och har fin färg, ca 3 minuter/sida.   
Serverade med kokta potatis och smörgåsgurka.
 
Rotfruktschips
 
3 medelstora morötter
1 palsternacka
1 majrova
5 små rödbetor
Herbamare örtsalt/vanlig salt
ev. lite malen paprika
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skala rotfrukterna och skiva så tunnt som möjligt. ( jag skivade med potatisskalare). Lägg skivorna bredvid varandra på bakpappersklädd plåt ( om de ligger på varandra tar det evigheter att de bli torra). Stek i 175 grader ca 30 minuter. Ta ut och krydda med örtsalt/salt (och ev. lite paprika). Sänk värmen till 75 grader och fortsätt steka ca 3-4 timmar, tills de har torkat. Låt ugnsluckan vara på glänt så att luften cirkulerar. Förvara i torrt och mörkt. Håller då sig månader.
 
Snyggt, inga tillsatser och smakar mycket bättre än köpta chips.
 
Köpte på Mitt kök mässan 2 olika "fabrikat" rotfruktchips.
Larssons till vänster var väldigt oljiga, smaken var lagom salt och Krav till höger , usch och fy,  någon hade tappat saltburken i ...gick inte äta.....
 
Hemmagjorda är bäst lagom salta och ingen olja i !!!!!! Det enda nackdelen är att det tar så lång tid att göra själv...
 
Hej då !!!!
 

Kommentarer
Postat av: Linda

Vilka fina chips! De ser mycket godare ut än köpta och jag gillar att de inte är friterade. Kantarellbiffarna såg gudomliga ut!

Svar: Det smakade riktigt bra och pudrade lite paprikapulver över. Tyvärr hade inga "färska " kantareller så det blev på burk istället....
Megane

2012-09-20 @ 22:14:18
URL: http://livsaptit.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0