Dagens bakning: grahamsbröd (med surdeg) 2012-09-22

Jag hade startat med grahamssurdeg och använde den i brödbaket idag.
 
 
Grahamssurdeg:
1. dag 1 på morgonen blanda 120 g vatten och 60 g grahamsmjöl i en bunke (jag använder en liten glasburk med lock). Täck med plastfolie eller sätt på lock.
2. Låt stå i rumstemperatur till kvällen och mata surdegen med 60 g vatten och 60 g grahamsmjöl, rör om.
3. Låt stå i rumstemperatur till nästa morgon, dag 2, mata surdegen med 60 g vatten och 60 g grahamsmjöl. Om det har börjat bubbla lite grann kan du ställa surdegen i kylen. Om den inte har några bubblor tillsätt lite rårivet äpple, en tsk honung eller en tsk naturell yoghurt och låt stå i rumstemperatur till nästa morgon, dag 3, då mata degen med 60 g vatten och 60 g grahamsmjöl, rör om och ställ i kylen.
4. dag 4 ska surdegen vara redo för brödbak. Man kan spara den i kylen och mata den några gånger i veckan inför andra brödbak.
 
Jag använde en del av surdegen och sparade ca 1 dl till "ny" grund som jag matade idag med 60 g vatten och 60 g mjöl och ska mata den imorgon morgon och kväll... 
 
 
Grahamsbröd 1 st
 
2 dl fingervarmt vatten
5 g jäst
35 g mörkt muscovado socker
150 g grahamssurdeg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
 
Blanda vatten med jäst i en bunke. Tillsätt socker och grahamssurdeg och rör om. Tillsätt vetemjöl, salt och det mesta av grahamsmjölet. Blanda ordentligt till en jämn och smidig deg. Häll lite mer mjöl tills degen släpper bunken. Lägg den i en oljad plastbunk med lock. Låt jäsa ca 1 timme. Vänd degen försiktigt - utan att trycka- ena sidan av degen mot mitten, därefter andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt (skarven nere) och lägg den på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i rumstemperatur under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och ställ en tom plåt på nedersta falsen. Ställ in en form med kokhet vatten på längst ner i ugnen och sedan brödplåten. Sänk värmen till ca 200 grader och grädda brödet i ca 30- 35 minuter. Låt brödet svalna på galler insvept i en bakduk.  
 
 
Brödet har jäst bra, funderade att man hade nog kunnat låta den jäsa i kylen över natten och bakat den nästa dag men...det ska vi pröva nästa gång... Brädet har en tunn krispig yta och smaken är fyllig men inte tung...
 
Hej då !!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0