Dagens meny: Rödbets -köttgryta, potatismos, bön -sparrissallad och créme brûlée 2012-10-28

Rödbetorna är fortvarande fina så det blev rödbets -köttgryta samt potatismos. Köpte tre pack stora vita bönor och sparris på burk och det blev bön -sparrissallad. Det hade smakat bättre med färsk sparris men tiden är riktigt inte inne för färsk sparris...så man tager vad man haver... Ekströms färdig créme brûlée är ju gott ...
 
 
Rödbets -köttgryta 6 port.
 
ca 1 kg grytbitar av nöt
ca 170 g Schwarzwaldsskinka
ca 600 g rödbetor
2 äpplen (Granny Smith)
200 g färska champinjoner
1 stor röd lök
lite olja
3,5 dl vatten
1 tsk salt
12 st hela kryddpapparkorn
2 lagerblad
garnering: 100 g grädd Danblu 60 + eller ngt annat blåmögelost
 
Ta ut grytbitarna ca 1 timme innan i rumstemperatur. Sätt ugnen på 200 grader.
Tärna nötbitarna till lagom stora bitar ca 2x2 cm. Skala rödbetor och äpplen och dela dem lagom stora bitar ca 3x3 cm. Putsa och  dela champinjonerna. Skala och dela löken till 4-6 bitar i längden. Lägg äpplen, rödbetor, champinjoner och lök i en stor gryta ( som tål ugnsvärme).
Dela skinkan i lagom stora bitar ca 2x1 cm och stek dem ihop med köttbitarna i olika omgångar. Häll lite vatten ( sammanlagt 3,5 dl) på stekpannan mellan varven och häll i grytan. Tillsätt kryddpeppar, salt och lagerblad. 
Sätt grytan i ugnen och stek ca 2 timmar. Kolla om det behövs mer vätska efter ca en timme. Ta ut ur ugnen och smula blåmögelosten på och stek i ugnen utan lock ca 5 minuter, tills osten smälter. Servera med potatismos eller kokt potatis och sallad. 
 
 
 
Bön -sparissallad 5 port.
 
1 kruka romansallad
190 g vita bönor i vatten ( naturell)
190 g netto språngsparris delad på mitten
12 st körsbärstomater delad på mitten
lite färsk rosmarin
lite svartpeppar + mörtlad kryddpeppar
sås:
3 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
nypa salt
 
Skölj salladen och torka den. Skölj bönorna i kallt vatten. Blanda ihop olivolja och vinäger och häll på bönorna.
Ställ salladen på botten av serveringsfat, lägg på sparrisar och halverade tomater. Lyfta bönorna på och häll över salladssåsen. Strö över lite peppar och rosmarin.
 
Ekströms créme brûlée är så enkel att göra, bara koka upp den och hälla i formar, in i kylen ca 20 min och bränna lite farinsocker på -klart!  
 
Man kanske vill ha lite mera ....den är ju så gott...brända sockret ....
 
Hej då !!!!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0