Dagens bakning och lite annat..2012-10-02

I söndags gjorde jag ordning för päronlikör...hade köpt en flaska konjak 3.5 dl och 3 st mindre päron.
 
 
Skalade, kärnade ur och tärnade päronen - in i en burk och hällde över konjaken. Nu får den stå med lock på ca 3-4 veckor i rumstemperaturen. Sedan ska jag sila av spriten, filtera och blanda med 1,5 dl sirap. Bästa päronen är Coference eller Kaiser. Recptet är ur boken: Gör likör av Sölvi Vatn.  Har gjort detta en gång tidigare och päronlikören blir så god....
 
Bakade idag: sockerkaka med citronsmak, kaneldoftande blåbärssnittar samt snabba jordgubbskakor .
 
 
Sockerkaka med citronsmak
 
rivet skal av 1 mindre citron
150 g rumsvarmt margarin
1,5 dl rörsocker
2 ägg
3 dl siktad dinkelmjöl
1 rågad tsk bakpulver
1 dl grädde
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba citronen väl med varmt vatten och borste och riv av skalet. Om citronen är stor räcker  skalet av ½ citron. Vispa margarin och socker pösigt. Tillsätt ägg, mjöl blandat med bakpulver, grädde och citronskal, blanda väl. Smörj och bröa en sockerkaksform och häll i degen. Grädda i 200 grader ca 40-45 minuter. Täck efter ca 20 -25 minuter så att den blir inte bränd på ovansidan.
Original receptet är från "Bülows kök" av Eva Bülow (hon hade smör och vanlig socker i sitt recept).
 
 
 
 
till vänster kaneldoftande blåbärssnittar och till höger Snabba jordgubbskakor.
 
Kaneldoftande blåbärssnittar ca 24 st.
 
2 dl siktad dinkelmjöl
150 g margarin
0,5 dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
3-4 msk blåbärssylt
1 tsk kanel
glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk vatten
 
Blanda mjöl, margarin, socker, vaniljsocker och äggula till en deg. Lägg i plastpåse i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg degen på mjölat bord och dela i två bitar. Rulla ut varje del nästan lika lång som plåten. Lägg längderna på bakpappersklädd plåt och tryck dem något med handen. Blanda sylt och kanel i en skål. Gör en fördjupning i längderna och fyll med syltblandningen. Grädda i 175 grader 15-20 minuter. Låt kakorna svalna något. Dela som snittar med en degskrapa. Blanda florsocker och vatten och ringla ovanpå kakorna.  Vet ej om jag gjorde något fel eftersom längderna flöt ut väldigt. Smaken var det inget fel på. 
 
Snabba jordgubbskakor 30 st.
 
100 g margarin
1 dl rörsocker
1 ägg
ca 3 - 3,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl torkade jordgubbar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda margarin, socker, ägg, 3 dl mjöl och bakpulver till en deg. Tillsätt jordgubbar skurna i småbitar och ev mer mjöl. Väg degen och dela på 30 lika stora bitar. Rulla 30 kulor och lägg på bakpappersklädd plåt. Tryck till med en gaffel ovanpå. Grädda i 200 grader ca 8 minuter.  
 
Recpten till småkakorna är från Allas nr 38 /2012.
 
Hej då !!!!!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0