Dagens bakning: kryddiga bullar med fikon och valnötter samt smöriga citron- och lavendelkex 2012-11-01

Har blivit väldigt förtjust i kardemummakaka och bakade i tisdags den igen. Gör den efter receptet från The Hummingbird Bakery ( receptet 2012-05-29). Den är ju så god och smakar riktigt kardemumma...
 
 
Hade rivit ut från Två Dagar recept på : Kryddiga bullar med fikon och valnötter samt smöriga citron- och lavendelkex.
  
Bullarna ska jag ta med till jobbet imorgon, köpa lite smakrik ost samt bjuda på hemmagjort fikonmarmelad....hoppas de gillar detta....
 
Kryddiga bullar med fikon och valnötter 15 st.
 
3 dl mjölk
25 g jäst
1 nypa salt
1 dl råsocker
1 msk honung
50 g torkade fikon
1 dl valnötter
1 tsk malen kardemumma
1 krm malen nejlika
0,5 tsk malen kanel
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg, lätt uppvispat
ca 7 dl vetemjöl
till pensling:
1 ägg + 1 msk mjölk
Äta till: lagrad ost som stilton, cheddar eller prästost samt fikonmarmelad
 
Häll kall mjölk i en bunke och tillsätt jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, och honung och blanda samman. Skär bort det hårda skaftet på fikonen och grovhacka fikon och valnötter. Tillsätt i degen tillsammans med kryddorna. Rör ner smöret, ägget och tillsätt mjölet lite i taget. Spar lite av mjölet till utbakningen. Blanda till en smidig deg. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ca två timmar till dubbel storlek. Häll ut degen på lätt mjölat bakbord och ta ut ca 15 bitar. (Vägde degen och delade till 15 ) Forma snabbt ihop till en rund bulle med mjölad hand och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ca 30 minuter på ett varmt ställe. Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med mjölk. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
Servera de avsvalnade bullarna med lagrad ost och fikonmarmelad. Om det blir bullar över är de goda att dela på mitten och rosta dagen efter.
 
 
Smöriga citron -och lavedelkex ca 40 st.
 
200 g smör, kylskåpskallt
1,5 dl socker
1 ägg, lätt uppvispad
0,5 citron, rivet skal
6 dl vetemjöl
0,5 tsk lavendel
1 nypa flingsalt
 
Skär smöret i mindre bitar och lägg i en skål. Tillsätt socker, ägg, citronskal, mjöl, lavendel och salt. Blanda med fingertopparna en stund. Häll ut degen på bakbord och arbeta in alla ingredienser till en smidig deg. Dela degen i två delar och forma två avlånga rullar. Vira in i plastfolie och lägg i kylen i minst en timma att vila. Sätt ugnen på 200 grader. Skär ut centimetertjocka kakor och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
 
Fyll upp tekannan med het och värmande brygd. Bulla upp med nybakade scones, bullar och smöriga kex. Temyset med afternoon tea värmer och smakar ljuvigt med hembakat....
 
Hej då !!!!

Kommentarer
Postat av: Rebecka

Mmm, kexen såg spännande ut! Aldrig bakat något med lavendel förut, men varit sugen på att prova! :)

Hoppas du får en toppenhelg!

Kram!

Svar: Man kan göra goda lavendelskorpor oxå....Ha en bra helg ni med !
Megane

2012-11-01 @ 21:59:48
URL: http://halv8hosmig.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0