Dagens meny: slottsstek, potatis, sås, gurka, morötter samt jordgubbsmoussetårta 2012-05-27

Gjorde svämors favorit: slottsstek med allt som det ska vara med....ingen efterrätt men jordgubbsmoussetårta till kaffet/te. Tårtan (botten)är inte så lätt att skära men ack så god!!!!!!!!!!!!



Jordgubbsmoussetårta 8 port.

botten:
200 g mjölkchoklad med jordgubbar
6 dl Vårgårda ris (puffat, rostat ris)
mousse:
5 gelatinblad
1 lime riven skal + 3 msk saft
0,5 L färska jordgubbar
300 g yoghurt med vaniljsmak
1 dl socker
2 dl vispgrädde
garnering:
färska jordgubbar
vit choklad

Gör botten: smält chokladen i vattenbad. Blanda i riset. Spänn fast bakplåtspapper mellan botten och kanten i en springform (ca 24 cm diameter). Häll i choklad/ris blandningen och jämna ytan lite. Ställ i kylen.

botten med ris och choklad

Gör mousse: lägg gelatinbladen i kallt vatten (minst 5 minuter). Riv limeskalet och pressa saften. Skölj och rensa jordgubbarna och skär dem i småbitar. Vispa grädden. Värm upp limesaften och lägg i gelatinbladen. Blanda i en skål yoghurt, jordgubbsbitar, socker, limeskal och gelatin/limesaft. blanda väl. Tillsätt vispgrädde och blanda försiktigt med slickepott. Häll moussen över botten och täck med plastfilm och ställ i kylen (minst 3 timmar).

mousse över botten...

Ta loss kakan försiktigt från formen och ställ på en serveringfat. Dekorera med färsk jordgubbar och riven vit choklad.

dekorerad med jordgubbar och vit choklad....


bild från sidan..........



Régalez-vous!!!!!!!!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0