Dagens meny: smörgåstårta från Jerkstrands, pavlova med lime- och passionscurd och päron- och chokladkaka upp och ner 2012-03-18

Svärmor fyllde år idag och det blev smårgåstårta från Jerkstrands ( den är god och lagom stor för oss), Pavlova med lime- och passionscurd (receptet av Sigrid Bárány från Sveriges Mästerkock) samt Päron- och chokladkaka upp och ner ( Leva&Bo nr 4 2011).

  smörgåstårta från Jerkstrands gott.....

 Pavlova med lime- och passionscurd

Pavlova med lime- och passionscurd 4 port.

marängbottnar:
3 st äggvitor
3 dl socker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
lime- och passionscurd:
2 st lime (zest av den ena samt saft från båda)
3 st passionsfrukter
25 g smör/margarin
0,75 dl socker
1 st äggula
1 st ägg
garnering:
vispgrädde
fikon, carambole, kiwi, banan

Marängbottnar: sätt ugnen på 150 grader. Vispa upp äggvitorna till riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena. Häll marängsmeten i en sprits och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en bakpappersklädd plåt. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.
Grädda och stänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10-15 minuter till. Låt svalna på galler.
Lime- och passionscurd: riv zesten från limen och pressa ur saften. Passera innanmätet från passionsfrukterna i en sil genom att skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna med en slickepott så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar.Smält smöret/margarinet i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft och zest samt passionssaft. Ställ kastrullen i en vattenbad och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Passera sedan curden genom en sil.
Garnering: vispa grädden och skär frukterna i tjusiga bitar.
Lägg en rejäl klick curd på marängbotten, toppa med grädde och garnera med frukt. Servera genast.
Det blev rätt så rejäla marängbottnar. Blev riktigt goda!!! 

 Päron- och chokladkaka upp och ner

Päron- och chokladkaka upp och ner 8-10 bitar.

3 ägg
1,5 dl socker
150 g smält smör/margarin
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
Fyllning:
2 mogna päron
0,5 dl farinsocker
smör/margarin till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Smält smör/margarinet. Rör ner det smälta smöret/margarinet. Sikta ner mjöl, blandad med kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör smeten slät.
Skala päronen och skär dem tunna klyftor. Smöra noggrant en kakform 20-22 cm i diameter. Strö ut farinsockret på formens botten. Placera ut päronskivorna i en cirkel ovanpå sockret. Häll över smeten och grädda i 175 grader ca 40 minuter. Vänd upp kakan på ett fat när den svalnat något. Servera gärna kakan ljummen. Hade lite vispsd grädde till.

 närbild på kakan...

   farligt gott!!!!!! 

Régalez-vous!!!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0