Dagens meny: små förrätt med laxgott, citronvitling á la Grekland, kokt potatis, sallad och ananaspannkaka med glass och sylt 2012-03-25

Helgen gick i fiskens tecken: fick fisk igår hos Stora J:s kusin och jag köpte vitling hos fiskhandlaren i Kållekärr på hemvägen. Vissste inte att den är rödlistad!!!! Det var den ända som fanns som hel fisk och hade tänk fylla fisken med gott innehåll så det blev vitling. Fick inspiration från Grekland att fylla fisken med brödsmulor, citron, och persilja. Gjorde också sallad med fetaost. Till efterrätt blev det ananaspannkaka.

 Förrätt Laxgott

Laxgott 4 port.

1 dl rivet rågbröd
200 g kallrökt lax
2 hårdkokta ägg
1 dl majonnäs
0,5 dl matgrädde
2 msk hackad dill
en nypa salt
lite svartpeppar

Tärna laxköttet. Skala äggen och finfördela dem med en gaffel.
Rör majonnäsen tunnare med grädden och rör i ägg, dill, salt och svartpeppar. Sätt en klick av majonäsblandningen på botten av vinglas sedan laxen och majonnäsblandning igen. Strö på riven rågbröd.
Servera som förrätt.

 Citronfisk á la Grekland

Citronfisk á la Grekland 6 port.

ca 1,4-1,5 kg vitling (eller någon hel fisk) 
1 tsk salt
lite vitpeppar
några lagerblad
Fyllning:
2 dl torra brödsmulor
1 dl hackad persilja
2 msk olivolja
lite salt
svartpeppar
riven skal av 1 citron
1 msk Ramslök( eller ta 2-3 vitlöksklyftor)
på ytan:
2 msk olivolja
saft av en ½ citron

Sätt ugnen på 175 grader. (ta bort innanmätet om de finns kvar) skölj fisken, torka och krydda med salt och vitpeppar. Lägg lite olja på botten på formen och lägg fisken på. Stek brödsmulor en liten stund på stekpannan, tillsätt persilja, riven skal av citron, kryddor, olja och sist Ramslök(om du använder vitlök pressa klyftorna). Stek några minuter.
Gör några snittar på fisken och lägg lagerblad i dem. Fyll fisken med fyllningen och strö på fisken lite också. Häll på lite olivolja och citronsaft.  Stek i 175 grader i mittfalsen ca 30 minuter.

 citronfisk med yoghurtsås

Yoghurtsås till fisken 4 port.

0,5 dl dill
2 msk kapris
2 dl turkisk yoghurt
2 tsk senap
1 tsk socker

Hacka dillen. Blanda alla ingredienserna till såsen. Servera fisken och såsen med kokt potatis och sallad.

Sallad: medelhavssallad, gurka, rödlök, sockerärter och fetaost. Pressa 2 små blodapelsiner och häll över salladen.

 Ananaspannkaka

Ananaspannkaka 8 port.

3 ägg
6 dl mjölk
0,5 dl socker
2 burkar krossad ananas á 227 g netto
2 msk solrosolja
1 dl riven kokos
3,5 dl vetemjöl

Vispa äggen lätt, vispa i mjölk och socker. Häll i ananasburkarnas innehåll. Blanda i olja, kokos och vetemjöl. Låt smeten svälla ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Häll smeten på smord bakpappersklädd långpanna. Grädda i 225 grader på nedre falsen ca 20-30 minuter. Servera ljummen med lite glass och sylt.

Allt blev gott!!!

Régalez-vous!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0