Dagens meny: kokt potatis, kryddig äppelskinka, rårivna morötter + apelsin samt mango-persika-passionparfait 2012-03-11

Det var länge sedan vi hade stek så det blev kryddig äppelskinka med kokt potatis och god sås samt rårivna morötter + apelsin samt till efterrätt mango-persika-passionsparfait. Allt blev gott!!!

 Kryddig äppelskinka, kokt potatis, sås, rårivna morötter+ apelsin samt smörgåskurka.....gott................

Kryddig äppelskinka 7-8 port.

ca drygt 1 kg färsk skinka
1 liter osötad äppeljuice
1 liter vatten
1 msk salt
2 msk soja
1 gul lök
ca 4 cm bit färsk ingefära
8-10 hela kryddnejlikor

Sås:
5 dl buljong
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
lite salt och svartpeppar

Koka upp äppeljuice, vatten, salt och soja i en kastrull/gryta. Stick in köttermometer i skinkan på tjockaste delen. Lägg skinkan i det sjudande spadet. Skala löken och skär den i klyftor. Tillsätt lök, skalad ingefärabit och kryddnejlikor. Låt köttet sjuda under lock på svag värme drygt en timme tills köttemperaturen är 75 grader.
Ta grytan från plattan och låt den stå ca 20 minuter. Ta upp skinkan och täck den med folie. Sila buljongen. Mät upp 5 dl buljong i en kastrull. Rör ut vetemjölet med grädden och vispa ner redningen i den heta buljongen. Låt såsen koka 3-5 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Skär upp skinkan.  Servera med sås, kokt potatis och sallad/rårivna grönsaker.  

 Mango-persika-passionparfait

Mango-persika-passionparfait 7-8 port ( beroende på storleken av formarna).

1 burk (439 g netto) mango
1 burk (415 g netto) persika
3 st passionsfrukter
200 g turkisk yoghurt
2 dl vispgrädde
2 msk limesaft
0,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk limoncello
garnering:
1 st passionsfrukt

Låt mango och persika rinna av och mixa fruktköttet. Dela passionsfrukterna (3 st)och skeda innehållet i fuktköttssmeten. Vispa grädden och blanda i fruktsmeten, blanda i yoghurt, limesaft, socker, vaniljsocker och limoncello. Fördela smeten i små kaffekoppar med bakpapper runt om så att parfaiten bli högre än kaffekopskanterna. Lägg i frysen över natten. Ta ut parfaiten minst en ½ timme före servering. Dekorera med passionsfrukt.  Lagom söt gott..............

Régalez-vous!!!!!!!  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0