Dagens fundering: när blir fattiga riddare -rika riddare???2012-03-08

Läste en artikel om världens mest kända "rester" dvs. de som vi här i Sverige kallar "Fattiga/rika Riddare".

Man har kunnat spåra rätten till antikens Rom (ca 300-400-talet). Man kallade rätten "Aliter Dulcia" -söt rätt och brödet doppades i mjölk (ej ägg med). I Storbritannien kallas rätten ibland "The Poor Knights of Windsor" (riddare som blev fångatagna av fransmen och Frankrike ville ha pengar för att släppa riddare fri- de blev fattiga). 

I Sverige och Finland kallar vi rätten "Fattiga/Rika Riddare", i Norge och Danmark "Arme Riddare" och i Tyskland "Arme Ritter", i Frankrike "Pain Perdu"(förlorad bröd), i USA " Frech Toast" mmmmmmm.

Tidigare lagade man detta oftare men dagens köptebröd blir ju aldrig torr så....
Recepten och namnen varierar men beståndsdelarna är det samma oavsett i vilken land du befinner dig: torr vetebröd/bröd doppas i någon vätska (oftast mjölk och ägg) och steks i margarin/smör/olja. I Spanien doppar man brödet i vin och kallas "Torrijas".

Gå gärna på Google och slå upp Frech toast .....så får ni se.

 vetebröd doppad i mjölk/ägg+lite vaniljsocker och nypa salt steks i margarin....

 med jorgubbssylt och vispgrädde.....

Nu är det bara en fråga kvar: när blir fattiga riddare - rika riddare: är det när man gör de av vetebröd eller när man bjuder vispgrädde till eller????????????????????????????????

Njut och ha det/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0