Dagens mera bakning: Rabarberbulle i långpanna samt rabarbersaft 2012-06-06

I morgon har vi arbetsplatsträff på jobbet och jag tänkte baka lite till den så det blev rabarberbulle i långpanna och hade ca 1 kg till rabarber och det blev saft.



Rabarberbulle i långpanna

200 g margarin
4 dl mjölk
50 g jäst
1 dl ljummet vatten 37 grader
1 msk kardemumma
0,5 tsk salt
2 dl socker
1 ägg
16 vetemjöl
fyllning:
ca 0,5 dl flytande margarin
500 g skivad rabarber
ca 0,75 dl socker
ca 1 msk kanel
pensling:
1 ägg
1 msk vatten
garnering:
florsocker

Smält margarin i en kastrull, ta från plattan och häll i mjölken. Blanda ljummen vatten med jäst och socker. Låt stå några minuter. Blanda i salt och kardemumma. Tillsätt mjölkblandningen och ägget. Tillsätt mjölet och arbeta degen. Låt jäsa till dubbel storlek (ca 40 minuter).
Dela degen till två delar och kavla ut varje del till ca 30x50 cm. Pensla på flytande margarin, lägg på rabarberbitarna, strö på socker och kanel.  


Rulla samman som rulltårta och skär upp till 16 bitar /rulle. Lägg bitarna snittytan neråt på ett bakpappersklädd ugnsplåt. Täck plåten med plastfilm och låt jäsa ca 35-40 minuter. Grädda i 175-200 grader i mitten av ugnen ca 20-25 minuter så att bullarna har fått bra färg. Ta ut och pensla med ägg blandad med vatten. Pudra över lite florsocker.


Grunddegen är samma som Blåbärsbulle i långpanna.




Leilas rabarbersaft blir ca 1,5 l 

drygt 1 kg rabarber
1,5 l vatten
5 dl socker
saft av 1 citron

Skär rabarbern i småbitar och koka med vatten i ca 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna. Koka upp saften igen tilsammans med socker och citronsaft, låt svalna. Häll upp saften i flaskor och förvara i kylen. Spädes efter smak. 

Régalez-vous!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0