Dagens meny: finsk makaronilåda, morötter, plättar samt till kaffet brownies med bigarråer 2012-06-17

Lilla J och svärmor hemma hos oss och det blev finsk makaronilåda, kokta morötter, plättar och brownies med bigarråer till kaffe/te.



Finsk makaronilåda 6 port.

400 g makaroner
500 g nötfärs
en liten knippa salladslök
0,5 msk olja till stekning
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk basilika
2 tsk timjan
äggstanning:
2 ägg
7 dl mjölk
1 tsk salt
garnering:
ca 2 dl riven ost

Sätt ugnen på 175 grader. Koka makaroner enl. förpackningen. Häll bort vattnet. Skär löken i småbitar. Bryn nötfärs i olja i en stekpanna och tillsätt löken. Krydda med salt, svartpeppar, basilika och timjan. Blanda färsen med makaroner och häll i en ugnsform ( volym ca 3 Liter). Blanda äggstanningen och häll över. Grädda i 175 grader ca 45-50 minuter. Strö över riven ost mot slutet av gräddningstiden. 

Kokta morötter 4 port ( 3/pers)

1 knippe nya morötter ( 12 st)
5 dl vatten
25 g socker
50 g margarin
1 tsk salt
0,5 dl hackad gräslök och dragon

Borsta morötterna och skär bort blast men du kan lämna en liten bit kvar. Tillsätt vatten, socker, margarin, salt och morötterna i en vid stekpanna eller kastrull. Koka på medelvärme ca 15-20 minuter. Häll bort vattnet och stek morötterna med hög värme en liten stund. Dekorera med gräslök och dragon. Smakade helt underbara!!!



Plättar ca 30 st

1 ägg
5 dl mineralvatten
1 dl mjölkpulver
3 dl vetemjöl
0,25 tsk salt
50 g smält margarin
Garnering:
0,5 liter bär jordgubbar, blåbär mm
2 dl vispgrädde
250 g mascarponeost
0,5 apelsin riven skal
4 msk florsocker

Gör sönder ägget i en skål och vispa lätt. Blanda i mineralvatten, mjölkpulver och vetemjöl. Tillsätt smält margarin. Låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter. Grädda plättar. Om du vill göra plättbakelser låt dem svalna. Putsa och dela bären. Vispa grädden. Vispa mascarpone i en annan skål och smaksätt med riven apelsinskal och florsocker.  Blanda i vispgrädden. Lägg lite garnering mellan plättarna samt bär och bygg upp en bakelse om så önskas.



Brownies med bigarråer ca 16 små bitar

3 ägg
190 g socker
125 g margarin
125 g choklad ( Marabou mjölkchoklad med om du vill ha kraftigare smak ta choklad med större kakohalt)
150 g vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
½ vaniljstång
nypa salt
ca 35 st bigarråer ( man kan nog ta lite mera bigarråer)

Sätt ugnen på 175-180 grader. Vispa ägg med socker pösigt. Smält margarin på svag värme och tillsätt chokladen och rör så att det smälter. Tillsätt detta i äggsmeten. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och salt.  Dela halva vaniljstången och tillsätt fröna i smeten. Blanda allt med slickepott. Tvätta bigarråer och dela dem i hälften eller skär dem i kvartar och tillsätt i smeten. Häll i en ugnsform ( hade 23x23 och kakan blev ca 3 cm tjock) och grädda i 175-180 grader ca 30 minuter. Pröva med en sticka att kakan är färdig. Låt svalna och skär i bitar.
Hade kvar lite av vispgrädde/mascarponeost blandning ( se plättar) och la en klick på varje bit samt sparade några bigarråer till garnering.

Mätta och belåtna!!!

Régalez-vous!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0