Dagens meny: Ölstek, sallad, potatisklyftor i ugn samt Glase au four 2012-01-29

La igår steken i marinaden och den fick puttra under locker 1,5 timmar. Lite sallad: salladshuvud, 1 apelsin, gurka ca 15 cm , 1 avocado, 1 rödlök och saften av en apelsin. Efterrätt blev glace au four i lite annorlunda tappning.  


Ölstek 6port

ca 1 kg fransyska
Marinad:
0,355 cl mörkt lager(med låg humlehalt annars blir den besk) hade Samuel Adams
1 st. röd lök
1 tsk Ramslök eller några klyftor vitlök
1 tsk timjan
1 st. lagerblad
5 kryddpepparkorn

(Man kan göra sås av skyn: 4 dl silad steksky, 1 msk soja, 1 msk honung, 1 dl grädde + mörk redning (Maizena).)

Lägg steken i en påse och gör marinaden, skiva löken/hacka och blanda allt ihop. Häll den i påsen och lägg i en skål, vänd några gånger under tiden. Låt stå i kylen över natten. 
Ta ut steken och häll marinaden i en gryta och låt koka upp. Brun steken och salta lite. Lägg steken i grytan på svag värme under lock (har 1-6 skala på plattorna och hade den på 2:an) 1,5 timmar. Ta ut och låt vila i folie ca 10-15 minuter. Gör såsen under tiden. Servera med potatis och sallad. Gjorde ugnsstekta potatisklyftor: ca 12 potatisar, 2 msk olja, lite Herbamare örtsalt  samt lite kummin. Skala och skär potatisen i klyftor. Blanda olja + kryddor i en skål och lägg i potatisklyftorna. Skaka runt och lägg potatisen på ugnsplåt och ugn 225 grader ca 30 minuter.
Gjorde Bearnaisésås till köttet och lite svartvinbärsgéle är inte dumt......

 Glace au four



Glace au four med annorlunda tappning ca 6 port

1 lager tårtbotten (ca 2 cm tjock)
1 burk (415 g) päron
1 dl saften av päronburk
½ L vaniljglass med krossad choklad
lite torkad mynta
4 äggvitor
1 dl socker

Sätt ugnen på 275 grader och grill. Lägg tårtbotten på en ugnsfat. Fukta den med saften från päronburken. Vispa äggvitorna hårt och häll i socker lite i taget och fortsätt vispa ett par minuter till. Skiva päronen och lägg på tårtbotten. Skiva glassen och lägg på och strö på lite torkad mynta. Täck glassen med marängen och ställ i 275 grader övre delen av ugnen i några minuter så att marängen fått lite färg. Passa hela tiden så att marängen inte bräns.
Köpte färdig tårtbotten och frös in 2 delar.
Blev riktigt god och kändes inte för sött.

Régalez-vous!!!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0