Dagens meny: Grekisk köttgryta (Stifado) á la Kurisutina, ugnsstekta grönsaker, clementin-gurka sallad samt fruktsoppa 2012-01-22

Det blev riktigt C-vitamin helg. Hade varit på Indiskas rea och hittade ett ställ för frukter fast jag köpte 2 och har den ena till kakor och bullar.

 

Var rätt länge sedan hade en riktigt köttgrytarätt så det blev Stifado fast i skadinavisk tappning.

  hittade riktigt mört högrev samt massor av lök....
  före ugnen   efter 2 timmar i ugnen....
  Stifado med ugnstekta grönsaker ( potatis, kålrot, palsternacka, morot, bladselleri och purjo) samt clementin-gurka sallad.....

Grekisk köttgryta  7-8 port.

ca 800 g högrev (eller grytbitar av nöt)
lite salt
500 g röd lök
500 g krossade tomater
2,5 dl rödvin
0,5 dl vinäger (rött eller vitt)
2 tsk Ramslök ( eller 3-4 vitlöksklyftor)
2 tsk farinsocker
5-6 kryddpepparkorn
3 st. hela kryddnejlikor
2 st. lagerblad
1 kanelstång
persilja eller oregano till garnering

Skär köttet i tärningar ca 2-3 cm/sida. Stek de i omgångar och salta. Lägg i en gryta. Skala och klyfta löken och lägg i grytan. Häll i krossade tomater, rödvin, vinäger, ramslök, farinsocker, kryddpeppar, kryddnejlika, lagerblad och kanelstång. Blanda och låt koka upp på spisen. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg grytan i ugnen med lock på och låt puttra ca 1,5-2 timmar. (hade min 2 timmar). Dekorera med persilja ellr oregano före servering. Servera med potatis/ris/grönsaker. Gjorde ugnsstekta grönsaker till.



Clementin-gurka sallad 4 port.

4 st clementiner
½ gurka
1 påse (150 g ) Provensalsk sallad
1 dl cashewnötter
sås:
0,5 dl olja
1 msk citronsaft
1 tsk flytande honung
0,5 tsk mynta
salt o svartpeppar

Skala och skiva clemntiner och skiva gurkan. Blanda med salladsbladen. Sås: blanda ihop ingredienserna och häll över salladen och dekorera med cashewnötter.


  frukterna i soppan...  färdig soppa....                fruktsoppa med maräng och vaniljglass.....

Fruktsoppa   8-10 port

1 L apelsinjuice
0.75 socker (eller honung)
2 msk potatismjöl
2 apelsiner
2 små äpple (eller päron)
2 små bananer
2 kiwi

Blanda juice, socker och potatismjöl i en kastrull. Värm upp och rör hela tiden tills soppan tjocknar och börjar bubbla. Ta från plattan. Skala och dela frukterna i bitar och lägg i en serveringsskål. Häll soppan över frukterna och låt svalna. Servera med glass, maräng mm efter behag..... Riktigt vitaminbomb!!!!!!!!

Till kaffet hade jag bakat Hirams Åppelpaj på annat vis igen. Den är ju så god!!!


Régalez-vous!!!!!

Hoppas alla har haft en trevlig !!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0