Dagens meny: Fransk skink-och ostpaj, sallad samt Marängbakelser 2012-01-28

Tog en tur till landet för att kolla att elementerna håller värmen i stugan så att vi slipper byta vattenpumpen iår oxå.. allt var ok. Obligatorisk tur via Kungälv (kexfabriken) och Stora J köpte en laddning goda kex hem.
Lilla J kom och åt middag efter jobbet och jag hade gjort fransk skink-och ostpaj, sallad samt gjorde igår Marängbakelser som vi tog till efterrätt idag.

  skink-och ostpaj 

Fransk skink-och ostpaj  4-5 port.

Botten: 
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
150 g margarin
ca 4-4,5 msk kallt vatten
Fyllning:
180 g strimlad skinka
200 g riven ost
200 g smetana
0,75 dl matgrädde
3 ägg
nypa Herbamare örtsalt
nypa svartpeppar
2 krm Herbes de Provence
0,5 dl hackad persilja

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl och salt samt nyp margarinet med mjölet. Tillsätt vatten och rör ihop. Lägg pajdegen på en pajform och tryck på botten samt kanterna med mjölade händer. Blanda skinkan och osten och fördela på botten . Blanda ihop smetana, grädde, äggen och kryddorna och häll över. Grädda i 200 grader ca 30 minuter på nedersta falsen. Enkel och god paj och servera gärna lite sallad till.


Enkel sallad 4 port.

1 påse Provensalsk salladsblandning
ca 15 cm gurka
1 stor tomat
1 avocado
sås: 
3 msk olja
2 msk vatten
1 msk äppelcidervinäger
2 tsk Dijonsenap
2 tsk farinsocker
0,5 tsk Herbamare örtsalt
2 krm Herbes de Provense   

Lägg salladen i en salladsskål. Skär gurkan och tomaten i bitar och lägg i skålen. Blanda ihop såsingredienser och häll över salladen och blanda. 




Marängbakelser 10 st.

3 st. äggvita (medelstora ägg)
150 g socker
0,5 tsk vinäger
0,5 tsk vaniljarom (flytande)
nypa salt

lite vaniljglass + sylt eller lemoncurd

Sätt ugnen på 125-130 grader. Vispa äggvitorna hårt och lägg i resten av ingredienserna och sockret lite i taget och fortsätt vispa ca 8 minuter. Fyll spritsen med marängsmeten och fyll 10 st muffinsformar av silikon och försök vrida toppen så att de ser ut som mjukglass. Grädda i 130 grader ca 1 timme. De höjer sig lite i ugnen. Låt svalna helt. Skär på toppen med en skarp kniv och fyll med lite vaniljglass och någon sylt (eller lemoncurd)och lägg på toppen igen. Servera. (Hade ingen bra kniv så de blev lite "misshandlade"). Men ack så goda, sega och nästan som marschmallow inuti!!!!!

Régalez-vous!!!!!

P.S  la en fransyska i marinaden inför morgondagen:
0.355 cl mörkt lager öl (med låg hummlehalt annars kan det bli beskt t ex Samuel Adams)
1 st röd lök
1 tsk Ramslök
1 tsk timjan
1 st. lagerblad
5 kryddpepparkorn

Fortsättningen följer imorgon......

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0