Dagens bakning: Hirams äppelpaj på annat vis samt små kålrotsbrödkakor 2012-01-04

God fortsättning av året till er alla!!!!!!

Har varit ledig och bara slappat...gott...varit på bio: The Stig-Helmer Story...

Ryckte upp mig idag och bakade Hirams Äppelpaj på annat vis. Hade köpt 2 kg äpple i en påse och de var lite syrliga så de blir goda i en äppelpaj. Har inte gjort Hirams Äppelpaj tidigare men kommer att göra den i fortsättningen. Den är riktigt god!!!! 



Hirams Äppelpaj på annat vis

Pajdegen
:
100 g rumsvarmt smör
100 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker (inte i originalreceptet men tycker om att de ska vara med )
nypa salt
2 msk vatten

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
200 g socker
2 ägg
4 äpplen rivna grovt

florsocker
vaniljvisp eller grädde

Hacka samman smör, mjöl, vaniljsocker och en nypa salt, tillsätt hastigt vattnet och knåda till en deg. Låt vila i kylen en stund.
Rör smöret och sockret vitt och pösigt. Vispa äggen väl och låt dem komma ned i smörsmeten långsamt och under kraftig vispning. Allra sist rör man i rivna äpplen ( 3 mycket stora). Kläd en pajform med deg. Gör kanten fin. Häll i den ganska lösa fyllningen och grädda kakan brun i medelvarm ugn ( 225 grader). Gräddningstiden är ca 45 minuter-ibland lite mer. Pröva därför med sticka. Fyllningen blir aldrig särskilt fast. Den är mer som en underbart god, äppelsmakande kräm i det möra pajdegshöljet. Pudra över ett lätt täcke av florsocker när pajen är färdig. Ät den kall eller varm med vispad vaniljvisp eller vispad grädde.

  



Små kålrotsbrödkakor 16 st.

ca 750 g kålrot ( skala och skär i småbitar och koka med ca 4 dl vatten tills de är färdiga. Häll bort vatten och mosa kålroten så att det blir ca 500 g mosad kålrot, låt svalna en stund)
ca 1,5 dl vetemjöl
ca 3 dl rågmjöl
1 msk ljus sirap
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda moset med sirap, salt och båda mjölsorterna. Degen blir rätt så kladdig. Jag vägde degen och delade den i 16 bitar. Ta varje bit och platta till ca 9-10 cm diameter rundlar med mjölade händer. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Grädda i 225 grader i övre delen av ugnen ca 15-20 minuter.
Servera medan de är varma med tex god ost.

Régalez-vous!!!!!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0