Inför morgondagen : lagom är bäst.....2012-02-20Att lagom är bäst......

År 1771 på fettisdagen (en allmän frosseridag) åt kung Adolf Fredrik en överdådig middag, varefter han länsade en fat med Heisswecken ( tyska förebild för semlan), vilket slutade med att han framåt natten fick ett slaganfall.....lagom är bäst.

Jag bakade en stor semla som räcker till minst 8 personer......får tar mig en liten slice i taget så att det inte går för mig som för Adolf Fredrik...... 

Hittade en beskrivning vad som händer när man äter sin fastlagsbulle/semla:
"Fastlagsbulle, bara ordet kittlar i munnen. Blotta åsynen av denna bruna skönhet med sin runda midja, får mig att känna en lätt rysning av välbehag. Värmen sprider sig längs ryggraden. Min passion är stor, jag längtar efter att få sätta mina tänder i dess mjuka kropp. Jag känner ingen skam över denna last som jag delar med två miljoner andra svenskar. När jag ska äta min fastlagsbulle känner jag otålighet, tänderna sjunker in i det mjuka locket, ögonen snurrar och lyckan bubblar upp till ytan likt en berusning. En dörr till det godas finrum har öppnats. Här ligger gräddmolnet oskyldigt vilande ovanpå den runda bullen. Nu skall det ske , läppjar på grädden, det är som en ängels kyss på läppen. Därefter kommer det analyserande bettet. Tänderna skär skoningslöst, som en skarp kniv rakt in i bullen. Mums! Man blir varm och själen får en välbehövlig smekning. Som i trans kommer nästa tugg, nu känns den läckra mandelmassan, kardemumman, den svala goda och fluffiga grädden. Nu får ingen störa mig, inte ens chefen. Tyvärr! Lyckan är inte evig. Bullen försvinner som en hägring i fjärran. Efteråt är det ett minne blott. Men kära läsare, vilket minne!!!!".  ( Ur boken: En sockerbagare här bor i staden av Carl-Bertil Widell)

Ha det och ta det lugnt med fastlagsbullen/semlan imorgon!!!!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0