Dagens dilemma 2012-02-29

Fick ju blocka bort kokboksbokhyllan från köket när jag fick nytt golv. Ny står bokhyllan tom och väntar bara att bli full men.. jag har så många böcker men så lite plats...


bara en del av böckerna....nu måste jag sortera så att jag får plats med de som jag använder ofta....

här är bokhyllan och som ni ser får man inte i så hiskligt många böcker...
vet ej vad jag ska göra med böcker som jag vill behålla  men som inte får plats...

Ha det/

Dagens trevligheter : ny köksgolv 2012-02-28


Ny köksgolv är det inte fin!!!! Ska vara ek (imitation) och ser riktigt bra ut!!!

Var också idag på Kostskola på vårdcentralen. Distriksköterskan pratade 1,5 timmar om näringslära och det ska vara 2 gånger till, beteendeförändring samt redskap för vardagen. Få ser vad detta ger men är positivt inställt så detta ska nog gå bra också!!!

Ha det/

Dagens meny: fyllda rullader av italiensk skinka, kycklingsaltimbocca med ris samt gratinerade klementiner 2012-02-26

Det blev italiensk mat idag: fyllda rullader med ital. skinka, kycklingsaltimbocca med ris och currysås samt gratinerade klementiner. Allt blev riktigt gott!!!!


Fyllda rullader med ital. skinka 4 port.

8 skivor italiensk skinka
ca 30-40 g babyspenat
några kapris
lite olivolja
salt och svartpeppar

Lägg skinkan på ett plant underlag. Lägg på babyspenaten och rulla ihop utan att pressa ihop dem. Lägg två på varje tallrik, lite kapris som dekoration , salta lätt, peppra och stänk över lite olivolja. Låt stå en liten stund före servering. Enkel och god förrätt!!!!!

  tunnskivad kycklingfilé, salvia och italiensk skinka...

  kycklingfiléer med salviablad och ital. skinka.....

  kycklingsaltimbocca på stekpannan....

 ris och kycklingsaltimbocca....gott...

Kycklingsaltimbocca 6 port.

ca 650 g (4 tunnskivad) kycklingfilé
färsk salvia
ca 140 g italiensk skinka
Herbamare örtsalt
olivolja

Häll olja i en stekpanna. Lägg ett par salviablad på varje kycklingfilé och en bit ital. skinka. Lägg en tandpetare genom skinkan, salviabladen och kycklingen. Stek dem på båda sidorna tills de är klara. Det tar inte så lång stund eftersom de är så tunna. Krydda med Herbamare örtsalt. Servera med kokt viltris och currysås. 

  Gratinerade klementiner...

  riktigt gott och läskande efterrätt....

Gratinerade klementiner 4 port.

4 klementiner
1 dl vispgrädde
4 äggulor
4 msk socker
3 msk färskpressad citronsaft
lite kanel

Sätt ugnen på 250 grader. Skala klementinerna och dela i klyftor och skär varje bit mitt i. Lägg bitarna i 4 portionsformar. Vispa grädden fluffig och ställ i kylen.
Lägg äggulorna, socker och häll citronsaften i en skål och rör om. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten. Vispa kraftigt tills äggblandningen blir tjock och pösig ( tar ett par minuter minst). Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills blandningen svalnat något.
Fördela blandningen över klementinerna. Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 minuter tills ytan får färg. Lägg en klick grädde på samt pudra över lite kanel.   Riktigt gott och läskande !!!!!

Régalez-vous!!!!!!!

 

Dagens GP 2012-02-25

Skrev att jag hade fått telefonsamtal från buffmakare 21/2-12...
Dagens GP skrev om samma sak... De hade varit i kontakt med konsumentvägledare i Göteborg  som berättade att en tjej hade lämnat sina uppgifter och datorn blev "kapad" av buffmakare.( de går in och kommer över ens kortnummer mm.) Tråkigt att sådant händer!!!!
Var vaksamma när ni får samtal så avbryt samtalet men om man har ändå lämnat ut sina uppgifter ska man spärra dem och polisanmäla händelsen!!!

Ha det///

Dagens utflykt: Passion för mat på Eriksberg 2012-02-25

Var första gången på matmässan och det var helt ok. Mycket folk och köer. Var också och hälsade på Kokaihop.se och lyssnade på några deras miniseminarier. Riktigt "matnyttigt".

Först var det Anders Wennerback från Swedeponic som berättade lite om olika örter och hur man ska sköta de och hur man enkelt kan använda de i maten. Han berättade också om några nyheter tex chokladmynta...låter spännande!!! Riktigt bra miniseminarie.Tummen upp!
 Anders Wennerback

 Michael Krantz som fotade genom rutan...

Sedan tog jag en sveng till mässhallen och gick runt och smakade lite här och där....och köpte lite av varje...
 jättesöt "tårta"

Nästa seminarie var Victoria Andersson som berättade om sin bok : Frukostera( som jag berättat om tidigare på bloggen). Hon gav olika förslag till goda frukostar och berättade om att det behöver inte ta så lång tid att göra ordning frukost. Hennes favorit är att göra davosgröt: tex yoghurt + havregryn in i kylen över natten och toppa med bär/frukt och nötter. Riktigt matnyttigt seminarie!!!Tummen upp!!!!


Sedan var jag en sveng i mässhallen igen och köpte lite till...

Nästa seminarie var Bloggfotoskola och Michael Krantz från Kokaihop och Håkan Aspnäs fotograf höll i den.  

 Först presenterade de sig och berättade om sitt samarbete som resulterat 2 böcker: Mat under bar himmel samt bara Drinkar... 

  Håkan kollar att det ser bra ut....
 de hade satt en vanlig lampa men lite starkare bakom motivet (kladdkakabit) och berättade om ljuset, skuggor mm
 för att få bra ljus och mjuka skuggor satt de vit papper framför lampan.....
 här visar Håkan att de har gjort en liten broschyr som visar hur man kan fota och vad man behöver tänka på och Michael pratar....
 här är kladdkakan igen med ljus bakgrund och mörk tallrik  ...och sedan bytte de mot en mörk bakgrund...
 Håkan tar kort och Michael håller "spegeln" som ska reflektera ljuset.....
 Michael kollar också att det ser bra ut...
 färdigt!!!!!

Riktigt nyttig seminarie och man fick mycket att tänka på när man ska ta matbilder.......!!!!!
Tummen upp!!!!!

Mina inköp på Mässan:

 Sockerärter, Romanesco, Granatäpple, Älgkorv, Honungstomater, minkiwi samt tryffel....
  Minikiwi som smakar som blandning av kiwi och krusbär....riktigt goda!!!!!!!
 Honungstomater som smakade RIKTIGT tomat..helt underbara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  La Praline Gothenburg  Tryffel med cognac smälter i munnen..............................

Dagens meny blev: kokt romnesco med sås. Kokade romanesco 5 minuter och gjorde vanlig vit sås som kryddade med Herbamare örtsalt och några bitar av älgkorv. Enkelt men riktigt gott!!!!

  kokt romanesco med sås samt några honungstomater   kanoon gott!!!!!

Ha det/

Dagens lunch: pasta med salsiccikorv 2012-02-23

Blev så inspirerad av Tomas Tengby (+ hade några salsiccikorvar kvar från helgen) så tänkte göra något italienskt. Det blev pasta med salsiccikorv.


 

Pasta med salsiccikorv 1 port.

80 g pasta
½ röd lök (fast i Italien använder man väl mest gul lök)
0,5 tsk Ramslök
1 st. salsiccikorv
0,5 dl grädde
0,5 dl gröna ärter (frysta)
lite salt och svartpeppar
lite riven ost

Skala och hacka löken. Stek den glansig i en stekpanna och tillsätt Ramslöken. Ta bort skinnet från korven och dela den i småbitar. Tillsätt korven i stekpannan. Häll i grädde och ärtorna. Låt grädden koka in. Salta och peppra efter behag. Koka pastan under tiden och lägg den i en skål. Tillsätt såsen och blanda väl. Rör ner lite riven ost och servera genast. Blev riktigt gott!!!!

Var igår på bokrean och kom hem med en bok.

 

Jag känner att bokrean är inte så som det var förr. Några år har det krymp och det finns det bara några få bokhandel (som inte konkurerar med varandra) och tidigare hade man verkligen mycket mer att välja mellan samt man kände att man kunde göra fynd men så känns det inte idag. Sorgligt!

Var också igår på Tekultur och fyllde på mitt teförråd. Testade nytt också (älskar grön te med ciron) så det blev grön te med fläder och äpple. Smakade riktigt gott och friskt. Bra att jag hittade en ny tesort till. Kunde inte låta bli och köpa lite choklad också. De hade fått in vit choklad med matcha. Mmmmmm...Gott!!!! Ha det/

Dagens trevligheter 2012-02-22Var och lyssnade ikväll Tomas Tengby när han pratade om Italien och matkulturen där. Han var riktigt trevlig att lyssna och han höll på 2 timmar och jag hade kunnat lyssna 2 timmar till.

Vissa saker fastnade i skallen på mig:
- italienare pratar om mat och vi nordbor pratar om vädret
- han hade träffat Donna Leon i Venedig och och enl. Donna "är maten den riktiga religionen i Italien och kristendomen är bara en kuliss. Maten är gud. Mat fyller samma funktioner som religionen. Den ger välbefinnande och känsla av trygghet. Den ger folk något att enas kring-vi har samma tro. Min tro är bättre än din tro-"
- italiensk mat beror på : geografi, tid ( på dagen), måltid (fruktost, luch middag), råvaror - lokalt producerade och säsongens varor samt enkelhet.
- man kan dela maten i 3 olika typer som serveras i restauranger i Italien: la cucina povera (fattigmansmat), la cucina casalinga (hemmamat) och la cucina nobile (finköket Neapel)
- han pratade om om frukost , lunch, middag och mellanmålen samt gav exempell på olika rätter 
- han pratade om olika regioner och gav exempell på mat i dessa

Köpte boken Viva Italia och ska nog göra några rätter av den i framtiden.....

Ha det/

Dagens rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr2012-02-21


VARNING FÖR BLUFFMAKARE!!!!!!!!!Telegonen ringer och en tjej frågar om detta är Mrs .... på engelska. Svarar ja och då börjar hon prata om att min dator har blivit allvarligt skadad och jag måste logga in mig på en viss adress som hon ska ge mig. Frågar varifrån hon ringer och hon svarar att hon ringer från Microsoft...Hade anat ugglor i mössan direkt och säger till tjejen att sorry ni måste ha tagit fel eftersom jag inte äger en dator. Tystnad......i andra ändan av luren. And sorry wrong number....

Blir lite för...  när man får denna typen av samtal. Hoppas bara att folk går inte på deras bluff!!!!!

Ha det/

Inför morgondagen : lagom är bäst.....2012-02-20Att lagom är bäst......

År 1771 på fettisdagen (en allmän frosseridag) åt kung Adolf Fredrik en överdådig middag, varefter han länsade en fat med Heisswecken ( tyska förebild för semlan), vilket slutade med att han framåt natten fick ett slaganfall.....lagom är bäst.

Jag bakade en stor semla som räcker till minst 8 personer......får tar mig en liten slice i taget så att det inte går för mig som för Adolf Fredrik...... 

Hittade en beskrivning vad som händer när man äter sin fastlagsbulle/semla:
"Fastlagsbulle, bara ordet kittlar i munnen. Blotta åsynen av denna bruna skönhet med sin runda midja, får mig att känna en lätt rysning av välbehag. Värmen sprider sig längs ryggraden. Min passion är stor, jag längtar efter att få sätta mina tänder i dess mjuka kropp. Jag känner ingen skam över denna last som jag delar med två miljoner andra svenskar. När jag ska äta min fastlagsbulle känner jag otålighet, tänderna sjunker in i det mjuka locket, ögonen snurrar och lyckan bubblar upp till ytan likt en berusning. En dörr till det godas finrum har öppnats. Här ligger gräddmolnet oskyldigt vilande ovanpå den runda bullen. Nu skall det ske , läppjar på grädden, det är som en ängels kyss på läppen. Därefter kommer det analyserande bettet. Tänderna skär skoningslöst, som en skarp kniv rakt in i bullen. Mums! Man blir varm och själen får en välbehövlig smekning. Som i trans kommer nästa tugg, nu känns den läckra mandelmassan, kardemumman, den svala goda och fluffiga grädden. Nu får ingen störa mig, inte ens chefen. Tyvärr! Lyckan är inte evig. Bullen försvinner som en hägring i fjärran. Efteråt är det ett minne blott. Men kära läsare, vilket minne!!!!".  ( Ur boken: En sockerbagare här bor i staden av Carl-Bertil Widell)

Ha det och ta det lugnt med fastlagsbullen/semlan imorgon!!!!!!


Dagens meny: lövbiffrullader á la Italien, kokt potatis, sallad, toscapannkaka samt en stor semla 2012-02-19Lövbiffrullader á la Italien 6 port.

ca 1200 g lövbiff
1 st. röd lök
1,5 tsk Ramslök (eller 2 klyftor vitlök)
3 st salsicciakorvar
80 g finskuren pancetta
1 dl hackad persilja
3 st. hårdkokta ägg
lite olja
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka löken ( ev. och vitlöken). Stek löken glansig i lite olja och blanda i Ramslök(ev. vitlök). Låt svalna. Ta bort skinnet från salsicciakorvarna och dela dem i småbitar. Blanda dem med finskuren pancetta, lök, en skvätt olja, persilja och hårdkokta ägg i småbitar. Salta och peppra lite varje lövbiff och klicka lite blandning på. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Bryn bitarna i en stekpanna och lägg i en ugnsfat. Ställ i 175 grader ca 25-30 minuter. Ös köttet ett par gånger. Ta bort tandpetarna och servera med potatis och god sallad och ev någon god sås till.

Detta recept är en variation av sicilianska kötträtt Farsu magru där i originalversionen ska man ta en tjock skiva kalvinnalår banka ut den och fylla den med skinka, mortadella, salsiccia, ägg och ost och bäseras hel i tomatsås. Jag har förenklat receptet och gjort den á la Kurisutina. Bev riktigt gott!!!

Enkel sallad: lite isbergssallad, 2 tunt skivade morötter och 1 apelsin samt sås: 0,5 dl olja, 0,75 dl nypressad apelsinsaft, 1 tsk Herbes de Provence och 0,5 msk flytand honung.

 Toscapannkaka

Toscapannkaka

7 dl mjölk
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
2 msk flytande margarin
1 tsk salt
Tosca:
1 dl flytande margarin
100 g mandelspån
60 g hackad mandel
1 dl socker
3 msk vetemjöl
4,5 msk mjölk

Vispa ihop mjölk, ägg, vetemjöl, margarin och salt. Låt svälla i 30 minuter. Häll smeten i en bakpappersklädd ugnsplåt. Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter i mitten av ugnen.
Tosca: Häll i en kastrull flytande margarin, mandelspån, hackad mandel, socker, vetemjöl och mjölk. Rör och låt koka upp. Ta ut pannkakan och bred toscasmeten över pannkakan och grädda ytterligar ca 15 minuter. Servera lite ljummen med en klick vaniljglass. Gott!!!!
 Toscapannkaka med vaniljglass.....

    en stor semla.....

 en stor semla räcker till ca 8 personer...

En stor semla 8 personer

75 g margarin
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 tsk salt
0,5 msk kardemumma
0,75 dl socker
1 ägg
7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g riven mandelmassa
lite inkråm från bullen
1 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
florsocker

Smält margarinet, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, kardemumma, socker, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under duk ca 30-40 minuter. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt och forma till en stor bulle. Lägg på bakpappersklädd plåt. Jäs under duk ca 20 minuter.
Grädda bullen i 200 grader ca 20-25 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kallna på galler under duk.
Skär ur ett trekantigt lock på bullen. Ta ut en del av inkråmet med gaffel. Blanda med riven mandelmassa och mjölk till en ganska lös smet. Fyll bullen med blandningen. Spritsa grädden över. Lägg på locket och sikta över florsocker.  Riktigt god och härlig semla!!!!!!

Régalez-vous!!!!!!

Dagens vernissage "Marmorerade bilder" Mölnlycke kulturhus 2012-02-18

Stora J och jag åkte till Mölnlycke och var på utställningen "Marmorerade bilder" av Mette Brolid; konsthantverkare i papper.
Härlig utställning och underbara bilder mm....

 Mette förklarar hur hon gör sina bilder.....

  några av Mettes bilder........

  origamitranor, kort, handbundna böcker, solfjäder av marmorerade ark mm...........

  kinesisk vas , en traditionell kinesisk origamimodell........

  helt underbara tre små askar klädda med blått marmorerad papper.....ser ut som körsbärsträ i full blomm.......

Riktigt riktig fina saker!!!!!!!

Värt att gå och se utställningen som pågår fram till 19/3.!!!!     

Ha det/

Dagens enkel och snabb middag. Penne & korvsås 2012-02-18

Var på språng idag och det blev snabb och enkel mat: penne & korvsås.


Korvsås 4 port

3 msk flytande margarin
0,75 dl vetemjöl
6 dl mjölk
ca 300-350 g korv (hade varmkorv)
4 stora basilikablad
lite Herbamare örtsalt
2 msk ketchup
2 msk tomatpuré
lite gräslök

Häll flytande margarinet i en kastrull och värm upp. Blanda i vetemjölet. Häll i mjölken och rör i hela tiden tills såsen börjar tjockna. Låt koka ca ett par minuter till på svagare värme och rör så att det inte bräns. Tillsätt korven i småbitar samt hackad basilikablad. Låt koka upp och tillsätt ketchup och tomatpuré, lite Herbamare samt klippt gräslök. Servera med pasta, kokt potatis eller potatismos och sallad.

Régalez-vous!!!!


Dagens soppa: Romanescosoppa med rostad lök 2012-02-17

  Romanesco gott......

Var sugen på något  gott och hade i kylen en liten romanesco huvud. Tänkte att den är ju nästan som blomkål så man kan nog göra soppa av den.

Romanescosoppa med rostad lök 2 port.

1 romanescohuvud
lite vatten + salt
4 dl mjölk
1 msk vetemjöl
2 msk rostad lök
Herbamare örtsalt

Dela romanescohuvud i mindre bitar och koka i vatten som täcker dem och ha lite salt i. Låt koka ca 10-15 minuter. Häll bort vatten och mixa romanescon.  Häll tillbaka i kastrullen samt mjölken. Blanda och vispa i vetemjölet och låt koka upp försiktigt så att soppan inte bräns. Lägg i rostad lök och krydda med Herbamare.
Gott med knäckebrödsmacka till.

  Romanescosoppa med rostad lök

Régalez-vous!!!!

Dagens sammanträffande 2012-02-17Började läsa boken: Justine Raschans hämnd av Bodil Mårtensson. Blev lite snopen när jag läste att -

"Raschans mobil ringde ytterst diskret, men särpräglat. Ingen han kände hade just den signalen. Han hade lagt in den själv. Det var Charles Aznavours "She"- en ofta inkommande påminnelse om vad en liten man från Armenien kunde bli till."-
 
Jag har samma ringsignal på min mobil och har haft den nästan lika länge som jag har ägt mobiltelefon. Min första hade temat från den gamla filmen "Familjen Adams" men förlorade den när jag bytte mobil och lyckades inte hitta den igen så tog då "She" istället och har haft den sedan dess. Jag trodde att jag var den enda som kunde tänka sig ha den som ringsignal men hatten upp till Bodil Mårtensson som har tänk i samma banor som jag fast som ringsignal för en mobil som andvänds av en liten vilsen kille som agerar som terrorist. 

P.S Charle Aznavour har helt underbar röst och underbara songer!!!!!!Han tillhör gänget Frank Sinatra, Dean Martin och Sammy Davis Jr tycker jag.........

P.S Har ngn hört Charles Aznavour & Bryan Ferry sjunga tillsammans She----!!!!!!
Ha det/  


Dagens rolig post 2012-02-16fick reklam från GP (Göteborgs Posten) " Ett prenumarationserbjudande till dig som inte hinner läsa tidningen".
"Testa en helgprenumeration på GP, så får du papperstidningen i brevlådan på fredag, lördag och söndag när du har tid att verkligen njuta av din morgon".

Nu förfaller det sig att jag går upp vardagar 05.30 (lite senare på helgerna) för att just ha tid äta frukost i lugn och ro samt ha tid att läsa min papperstidning GP så jag känner mig inte träffad....

Ha det/

Dagens fortsättning 201202-16

 konstigt att läkaren ritade så stor pil med tuschpenna???!!!

Hemma med handen i paket. Operationen tog 45 minuter. Läkaren ville sjukskriva mig för 2 veckor men jag sa nej, han tittade på mig och frågade en gång till och när jag sa nej så sa han att det var första gången som någon inte vill bli sjukskriven. Har tagit en semesterdag imorgon men om inget annat inträffar så går jag till jobbet på måndag. Inget aquajogging, simmande och bastubad på två veckor i allafall men får väl cykla mm hemma, samt Tai Ji så att jag håller mig i gång. Får gå till distriktsköterska om ett par veckor och ta bort stygnen.
Får sätta i gång och fundera mat till veckoslutet....

Ha det/

Dagens 2012-02-16

  mina älskade pioner....

Om ca 1,5 timme ska jag vara på väg till Sahlgrenska och operera mitt finger. Usch o fy gillar inte detta men....
vad gör man ....
 
Ha en bra dag ni alla och vi hörs!!!!//////

Dagens syresultat: nalle 2012-02-14

Idag är det Alla Hjärtans dag i Sverige men tycker bättre om det Finska : Ystävänpäivä ( alla vänners dag!) eftersom alla har ju inte "hjärtevän" så det är bättre att man kan träffas vänner emellan eller hur????!!!!  

Tänkte ge ngt till kamraten som fixade min Adonis så ..sydde en nalle

  bakifrån.....

 från sidan....

 och framifrån!!

Söt eller hur!!

Ha det och tänk på alla dina vänner!!!!!/

Dagens meny: Fläskfilé med ugnsstekt potatis och persiljesmör, sallad, Semifreddo al limoncello samt Cheesecake San Francisco 2012-02-12

persiljesmör på

 färdig ....

Fläskfilé med ugnsstekt potatis och persiljesmör 6-7 port.

ca 800 g fläskfilé
kryddor: allkrydda, farinsocker, salt

ca 1 kg potatis
2 msk olja, Herbamare örtsalt, hela kummin, Herbes de Provence

65 g persiljesmör

Sätt ugnen på 175 grader. 
Bryn köttet runt om i en stekpanna och krydda med allkrydda, farinsocker och salt. Lägg filén i en avlång (brödform) i ugnen. Sätt i en stektermometer och låt köttet bli ca 72-75 grader.
Skiva ( o skala om ej tvättad potatis) i ca 0,5 cm tjocka skivor. Blanda med olja, Herbamare, kummin, Herbes de Provence. Lägg i en ugnsform och stek i ugnen ca 35-40 minuter eller tills de är klara.
Ta ut köttet och låt vila i en foliepapper ca 5-10 minuter. Ta ut och skiva köttet och lägg på potatisen. Skiva persiljesmöret och lägg på köttet. Vrid värmen till 225 grader och lägg i ugnsformen ca 5 minuter. Ta ut och servera med god sallad. 
Fläskfilé och potatis  given succé!!!!
 
  Fläskfilé med ugnsstekta potatis, sallad( isbergssallad, marinerad fetaost, röd lök, gurka, 2 st avocado samt saften av en apelsin) sås: Jensens favoritsås.

 

Semifreddo al limoncello 4-5 port.

2 ägg
5 msk socker
rivet skal av 1 st. citron
1 dl citronsaft
1 dl limoncello
2 dl vispgrädde
citronrasp

Vispa äggulor och socker pösigt. Tvätta citronen och riv av skalet. Tillsätt citronsaft, skal och limoncello. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden fluffig. Vänd försiktigt ner både äggvitor och vispad grädde. Häll i små formar eller i en stor och ställ in i frysen för ett par timmar. Dekorera med citronrasp.
Härlig och frisk efterrätt!!!!! Reseptet är från boken: Berättelser från köket & klassisk mat signerad Helmut Prössel. Han berättar i boken att: "receptet till den här desserten fick jag av en gäst från Amerika. Vi lanserade den första gången när vi öppnade Skafferiet i Malmö, Savoys motsvarighet till Operakällarens 'Bakficka'. Kakan gick åt som smör i solsken." 

Cheesecake San Francisco  8 port.

Pajskal:
1 pkt digestive 400 g ( ta bort 4 st. kex)
60 g smör
1 tsk kanel
3 tsk socker
Fyllning:
300 g Philadelphia naturell
2 ägg
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Kräm:
3 dl gräddfil
1 knapp msk socker
1 tsk vaniljsocker
Färska bär

Pajskal: smula kexen i en skål eller mortel. Smält smöret och häll det ovanpå smulorna. Lägg 1 tsk kanel och 3 tsk socker, blanda väl. Lägg smulorna i en lätt smörad form med löstagbar kant. Tumma ut dem till ett tunt, sammanhängande skal, lite upp på kanterna också. Ställ in formen i kylskåpet för att pajskalet ska stelna.
Fyllning: rör Philadelphia mjukt och blanda med ägg -ett ägg i taget. Blanda i socker samt vaniljsocker. Lägg blandningen i en kall form. Grädda i ugn, 175 grader i 15 minuter.
Kräm: smaksätt gräddfilen med socker och vaniljsocker. Ta ut formen ur ugnen och sätt genast upp värmen till 225 grader. Bred gräddfilen försiktigt över hela ostkakans yta och grädda ytterligare 5 minuter. Ställ kakan kallt över natten. Den smakar utmärkt med färska bär.
Kakan blev riktigt god!!!

Régalez-vous!!!!!!!!
 

Dagens bakning: Italienska päron- och choklad cupcakes 2012-02-11

Har inte gjort cupcakes tidigare. Det blev italienska päron- och choklad cupcakes. Blev riktigt goda!!!!

  innan garnering....

 så här ser slutresultatet ut.....

Italienska päron- och choklad cupcakes  12 st.

220 g vetemjöl
120 g socker
40 g kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
75 ml olja (neutral hade solrosolja)
1 tsk (äppelcider)vinäger
280 g vatten
2 små rivna päron (Conference) eller 1 stor
garnering:
400 g mascarpone
125 g florsocker
chokladströssel

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda vetemjöl, socker, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål. Blanda olja, vinäger och vatten i en annan skål. Blanda de flytande ihop med de torra ingredienser till en jämn smet. Skala och riv päron och blanda i smeten. Fördela smeten i 12 muffinsformar och grädda i 180 grader ca 20-25 minuter. Pröva med en sticka att de är färdiga. Vispa mascarpone med florsocker och spritsa på kakorna. Dekorera med chokladströssel.
Kakorna blir rätt kompakta (nästan som kladdkaka men är fasta ändå) eftersom de inte innehåller ägg.

Régalez-vous!!!!!!

Gårdagens trevligheter....

Får info från Stoff & Stil och de hade igår en trevlig VIP-kväll. De hade liten utlottning, demonstration, erbjudande samt bjöd på fika. Riktigt trevligt och jag gick runt i lugn och ro och tittade på olika tyger mm. Köpte lite tyger och knappar och när man gick därifrån fick man en present med sig samt fribiljett till Sy- & inpirationsmässa  (som pågår i Göteborg 24-26/2-12). Riktigt bra eftersom jag brukar gå på mässan!!!! 
Man fick mycket inspiration med sig så nu är det bara sätta i gång och sy.........!!!

Ha det/

P.S har fått tid till operation det blir redan nästa torsdag den 16/2  har lite fjärilar i magen men....det blir bra! 

Dagens trevlig inbjudan: Vernissage 2012-02-10

Fick en så trevlig inbjudan idag till en vernissage den 18/2-12. Ska försöka gå dit annars får jag boka en personlig guidad tur ngn dag.Mette håller på bl.a. med marmorering samt är haj på origami!!!

Ha det/ 

Dagens trevliga saker: belysning i tråkig viadukt samt en Adonis 2012-02-08

Åker förbi viadukten vid Gamlestaden och den är så grå och tråkig men på vintern har man en trevlig belysning på kvällar och nätter...

  grå.grå.grå..........
en ljusklimt!!!!
 närbild på lilla "ljuskronan" den lyser så fint!!!!

Min farfar har gjort en Adonis av gips som har farit lite illa under årens lopp...känner en trevlig keramiker som tog sig an på statyn och den blev som ny!!!!

 före restaurering....  halsen var nästan borta...  
 som en ny och håller nog några år till!!!!

Ha det/

Dagens meny: liten förrätt, fiskbiffar, potatismos, varm palsternacks-och morotsallad med apelsin samt chokladmousse med färska hallon 2012-02-05

Var på fiskbilen i lördags och köpte sej samt de hade färdiga små förrätter och kunde inte motstå utan köpte 4 st. Glömde vad de heter men ...de var goda ( kostade 20:-/st. ). Gjorde fransk inspirerade fiskbiffar samt potatismos med rå rödlök. Salladen blev: varm palsternacks- och morotssallad med apelsin. Efterrätten blev chokladmousse från Ekströms med färska hallon (glömde ta kort)....

 förrätt jättegod!!!!Fransk inspirerade fiskbiffar 20 st. (ca 6 cm diameter räcker till 7-8 port)

850 g fiskfilé (hade sej men man kan ta torsk eller kolja oxå)
1,5 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
2 tsk torkad gräslök
2 tsk torkade Franska örter
3 msk potatismjöl
2,25 dl grädde

Dela fisken i bitar och mixa med salt, peppar, kryddor, potatismjöl och grädde till en färs. Forma till 20 biffar. Stek dem i margarin/smör i en stekpanna ca 3 minuter/sida. Servera med potatismos och sallad.
Var lite feg med kryddningen så att man kan ösa på lite mer.....

 fiskbiffar, potatismos med färsk rödlök, varm palsternacks- morotssallad, lingonsylt 

 palsternacks- och morotssallad med apelsin före ugnen....

 efter ugnen....

Varm palsternacks- och morotssallad med apelsin 4 port.

ca 300 g palsternackor
ca 300 g morötter
1 apelsin, saft och skal
1 tsk salt
2 msk flytande honung
2 tsk hela kumminfrö
2 msk solrosolja
1 dl hackade valnötter/cashewnötter

 Sätt ugnen på 225 grader. Skala palsternackorna och morötterna och skär dem i smala klyftor. Lägg dem på en bakpappersklädd ugnsform . Borsta apelsinen i varm vatten, riv dess skal och pressa saften. Blanda apelsinskal, saft, salt, honung, kumminfrö och olja. Häll över grönsakerna och rör om. Rosta i 225 grader på övre falsen ca 25 minuter. Garnera med hackade valnötter. Passar bra till fiskrätter.

Régalez-vous!!!!!!   

Dagens bakning: Guldkaka 2012-02-04

Hade 4 st äggulor i kylen och ville göra ngt med dem. Var tidigare på fm på en loppis och hittade en bok: Läckert bakat från Ica-provkök. Där fanns ett recept just för 4 äggulor nämligen Guldkaka. Bakade den men den fastnade lite på formen .... men smaken är det inget fel på som en vanlig sockerkaka....

   

Guldkaka

4 äggulor
2 dl socker
75 g rumsvarmt margarin
rivet skal av 1 st citron (hade apelsin)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk eller grädde
½-1 påse (á 35 g) mandelspån eller hackad mandel

Sätt ugnen på 175 grader. Rör äggulorna och sockret pösigt. Tillsätt margarinet, cironskalet, mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Häll smeten i en välsmord och mandelbeströdd hålform, ca 1,5 L.
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, i 175 grader, ca 30 minuter. Pröva med en sticka att den är färdig. Låt kakan stå kvar några minuter i formen innan den stjälps upp.

Jag tror att det är bättre att smorda och bröa formen som vanligt så fastnar den nog inte...
Min ugn är inte som den ska (ugnsluckan klappar så att den inte är tätt  och håller riktigt värmen) så jag hade kakan i 40 minuter i ugnen.

Snart får vi åka till Landvetter och hämta Lilla J som kommer hem från "Kanarieholmarna". Hoppas hon är utvilad och fått lite färg!!!

Régalez-vous!!!!!!!

Dagens bakning: Jordnötskakor och Chokladmuffins med Kick 201-02-03Läste på www.missmeistersmat.blogspot.com om henne och kaffe. Kom tänka på mitt eget kaffedrickande. Började vid 5-6 års åldern kaffe med mjölk. Godast var det om man fick en vetebullebit och stoppade den i kaffekoppen och den blev alldeles geggig när den sög åt sig kaffet. Var storbrukare av kaffet på 70-talet ( jobbade extra på ett kaffé och drack säkert ca 10-15 koppar/dag). Sedan ca två år sedan slutade helt med kaffet. Det smakade inte gott längre. Nu är det mest grönt te som gäller och det blir ca 4-5 muggar te /dag.
 Kusmis grön julte
 
Var ledig idag och det blev jordnötskakor samt chokladmuffins med Kick. Lilla J kommer hem imorgon från Kanarieholmarna och hon gillar lakrits.

  det blir väldigt skräpigt när man ska skala jordnötter....


Jordnötskakor 25 st. receptet se 2011-07-19


Köpte tidningen Allas p.g.a det fanns flera recept med choklad och gjorde chokladmuffins med Kick ( i tidningen "Mumsiga lakritsmuffins).

 

Chokladmuffins med Kick 19 st.

100 g mörk choklad
250 g margarin
2,5 dl farinsocker
4 ägg (delade)
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
4 st Kick mjuk lakritstoffee á 19 g

Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen i vattenbad på svag värme. Rör margarin och socker poröst. Skilj äggulorna från vitorna, rör ner äggulorna i margarin/sockersmeten.
Blanda mjöl med bakpulver. Vispa äggvitorna till hårt skum.
Rör ner den avsvalnade chokladen i margarin/sockerblandningen under försiktig omrörning. Vänd först ner ca 1/3 av äggvitorna, vänd sedan ner resten. 
Fördela smeten i stadiga muffinsformar. Dela lakritsen i jämnstora småbitar och lägg 3-4 småbitar i varje form.
Grädda i 175 grader i ca 15-20 minuter på nedersta falsen. Pröva med en sticka att de är färdiga.
Pudra lite florsocker på före servering.
Blev riktig goda och Stora J (som inte gillar lakrits) tyckte att de var helt ok. Får se vad Lilla J tycker....

Régalez-vous!!!!!!

RSS 2.0