Dagens meny på landet: bröd i loppisformar, sallad á la Medelhavet, laxpudding och Tiramisu på burk 2011-09-10

Åkte till landet i fredags och hann måla redskapsbosvägg en gång och Stora J klippte gräset.
I lördags fick besök av E&K. De kom lagom till fika och efter det tog vi en bra promenad. Oh vad mycket björnbär och slånbär det fanns. Hade inget med oss så vi bara smakade bjönbären utan att kunna ta med oss. Slånbär ska jag plocka nästa gång vi är på landet och frysa dem och sedan göra lite slånbärslikör. Får köpa en liter vodka så kan få slånbärslikör och björnbärslikör av den. E hjälpte mig med maten . Hade tidigare på morgonen bakat små bröd i loppisformar. Vi gjorde sallad á la Medelhavet (fransk dressing) och laxpudding. Till efterrätt hade jag gjort i fredags Tiramisu med Baileys och lagt den i varsin burk. Efter maten lite prat och spel: Alfabetet. Jag älskar och spela det. Stora J vann som vanligt och jag blev tvåa. Lite fika och "Gäster med gester". Sedan åket E&K hem. Vi gjorde ordning stugan och åkte hem oxå. Riktigt trevlig och avkopplande dag med trevliga gäster.

  Bröd i loppisformar 14 st  

0,5 dl filmjölk
1 msk honung
1 tsk salt
1,5 msk bakpulver
500 g vetemjöl
lite smält margarin till pensling

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman alla ingredienserna i en bunke till en smidig deg. Dela degen i 12-15 bitar och rulla dem till bollar och lägg dem i smorda formar. Pensla på lite smält margarin och ställ mitt i ugnen ca 15 minuter. De ska ha fin gyllenbrun färg. (Receptet är ur en bok: Loppisliv & lemonad av Tina Sävinger).

  Sallad á la Medlhavet

1 påse medelhavsblnadning
½ gurka
10 st små körsbärstomater
150 g fetaost

sås:
2 tsk Dijonsenap
2 krm Herbes de Provence
0,5 tsk  Herbamare örtsalt
2 tsk farinsocker
1 msk äppelcidervinäger
2 msk vatten
3 msk olja

Blanda såsen. Dela gurkan och tomaterna och tillsätt allt i en skål och rör om. Häll såsen över salladen och rör om. Låt stå i kylen en stund före servering. 

  Laxpudding 6-8 port.

1 purjolök
1 röd lök
3 morötter
900 g potatis
600-700 g laxfilé
lite margarin till pensling av formen
1 tsk fänkålsfrö
1,5 tsk Herbamare örtsalt
ca 2 dl hackad dill
0,5 dl citronsaft
4 dl matlagningsgrädde
4 ägg
2 dl riven ost

Tvätta och skala morötter, palsternacka och potatis, skiva dem tunt. Skär laxen i strimlor. Varva grönsaker och lax i en ugnsfat. Krydda med fänkålsfrö, Herbamare, dill och citronsaft  mellan varven. Blanda grädde och äggen i en bunke. Häll blandningen i formen. Grädda på mittfalsen ca 60 minuter. Strö riven ost över och grädda ytterligare ca 20-30 minuter. Täck formen vid behov så att den inte bränns.  

  Tiramisu med Baileys på burk 

Régales-vous!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0