Dagens "inläggning" 2011-09-29

Köpte ju glasburkar (0,75 dl) på Åhlens och gjorde rent dem . Använde en av burkarna till Päronlikör och den andra ska jag göra kaffelikör i.


Päronlikör  ca 5 dl

2 st normalstora päron (egna eller Conference , Kaiser)
3,5 dl konjak( tog Grönstedts monopol VSOP)
1,5 dl sirap

Skala, kärna ur och dela päronen i mindre bitar.
Lägg bitarna i en glasburk, häll på konjaken.
Låt stå 3-4 veckor.
Sila av spriten, filtera och blanda i sirapen.


Slånbärslikör ca 7 dl

1 L slånbär, frostnupna
5 dl vodka
ca 4-5 dl socker

Lägg bären i en glasburk, häll på vodka.
Låt stå 2 månader.
Sila av spriten, mät den och häll den på flaska, ställ undan.
Lägg tillbaks bären i glasburken och tillsätt socker, 2-2,5 dl per dl uppmätt sprit. Sätt på lock, skaka av burken lätt då och då.
När bären skrumpnat, silas sockerlösningen och blandas med vodkan. 
Blir klar lagom till jul.

Kaffelikör ca 5 dl

3 msk snabbkaffe
2 tsk kakao
2 krm vaniljsocker
4 msk kokande vatten
3 dl vodka
1,5 dl sirap ( lönnsipar ger en god sötma, mörk sirap ger en något mustigare,tyngre smak än den vita)

Blanda snabbkaffe, kako och vaniljsocker i ett litermått
Häll på vattnet, rör om tills allt löst sig, låt svalna.
Tillsätt vodka och sirap, rör om.
Häll på flaska, filtera eventuellt efter en månad. 
  Tips. Prova likören över en iskub med en liten skvätt vispgrädde.....farligt gott!!!

Recepten är ur boken: Gör likör av Sölvi Vatn.

Ha det/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0