Hemma igen och lite om Rom 2011-11-17

Tänkte skriva och visa några bilder på ställen vi hann med på våran resa till Rom. Kanonväder hela tiden ca 20 grader på dagarna men kallare på kvällarna. Vi gick med shorts och T-shirts men romarna med täckjacka och vinterstövlar....

Bilder på vårt hotell Augustea vid Via Nazionale nära stationen Roma Termini. Det tog ca 10 minuter till tågstationen från hotellet. Tåget till flygplatsen tog ca 30 minuter och kostade 14 Euro men man kan åka buss oxå och då är det lite billigare. 

  Ca mitt i byggnaden skylt hotell Augustea
 vår fönster med EU flagga
 tagen från hotellfönstret mot stationen
 tagen från hotellfönstret mot andra hållet
Hotellet var helt ok men trafiken utanför hade man inte riktigt räknat med så en tur till apoteket och med ut ett paket  öronproppar....och nätterna räddade.

Fontana delle Naiadi via Piazza della Repubblica (éntre från stationen Roma Termini till centrum)


Capella Sistina (Sixtinska kapellet
) vid Musei Vaticani med målningar av Michelangelo från 1500 talet. Helt underbara målningar. Man gick genom en lång gång fullt med målningar och statyer mot kapellet. Mycket annat att se oxå. 
   gången mot kapellet 
  del av Michelangelos berömd takmålning i kapellet (bild från nätet eftersom man fick inte ta kort i kapellet)
  Vatikanen San Pietro in Vaticano (Peterskyrkan)

Colosseo (Colosseum)
började byggas 79 e.Kr. och amfiteatern hade plats för 50 000 åskådare. Helt otrolig byggnation.
 

Fontana di Trevi (Trevi fontänen) byggdes 1730 talet och invigdes 1762. Fontänen blev berömd pga Fellinis film "La dolce vita". I filmen badar Anita Ekberg i vattnet framför ögonen på Marcello Mastroiani. Myten att man måste kasta ett mynt i vattnet (med ryggen mot fontänen och den högra handen över vänstra axelm) för att återvända till Rom lever än idag.
  mycket folk runt fontänen hela tiden och alla skulle naturligtvis kasta en peng och ta kort

Monumento a Vittorio Emanuele II byggdes 1885. Man kan ta sig upp till monumentets tak med en hiss. Utsikten man får över Rom därifrån räknas till den mest hänförande i hela staden! 
 

Pantheon. Detta majestätiska tempel är nog det mest häpnadsväckande beviset på antik byggnadskonst i Rom. Templet byggdes 27 f.Kr.! Kupolen är den största i världen med 43,3 m på diameter och 9 m bred hål i taket som släpper in dagsljus.
  ingången till templet  kupolen med hålet

Piazza Navona. Härligt i kvällsljus med folk som uppträder sjunger och spelar. Två mycket fina fontäner : Fontana del Moror och Fontana del Nattuno. Platsen anses vara den vackraste i Rom.


Scalinata della Trinità dei Monti (Spanska trappan) Roms mest berömda trappa och mötesplats byggdes 1726.
    trappstegen är väldigt nötta och slitna

Castel Sant'Angelo (Ängelsborgen) mausoleum och på toppen står ärkeängel Mikael. Ligger inte långt ifrån Vatikanen.


Foro di Traiano byggdes 107 e.Kr.Det finns inte så mycket kvar av byggnaderna men bara några pelare bevarade.
   

Quadrivo delle Quatro Fontane med fontänfigurer som föreställer floderna Tibern och Arno samt gudinnorna Diana och Juno.
  

Santa Maria della Concezione dei Cappuccini. Kyrkan är mest känd för sina kryptor. När munkarna flydde från sitt föregånde klostret, tog man med sig stoftet från kyrkogården (skeletten är från 1500 talet fram till den sista skelettet från 1870 talet). Kryptorna är olika tex Skallarnas krypta, Bäckenbenens krypta mm sammanlagt 6 olika kryptor. Det står: " Vad du är nu, var vi en gång; det vi är nu, skall du bli".
 ingången till kyrkan och kryptorna
   det kändes lite konstigt att se skeletdelar som bildade fina mönster mm

Vi hann med en stor marknad vid Porta Portese. Den är öppen bara på söndagar och bara på förmiddagen. Gatan är över kilometer lång med marknadstånd på båda sidorna. Värt att besöka, mycket kläder, skor, böcker, smycken mm.


Det finns ett vaxkabinett i Rom. Vi var aldrig inne men jag fick träffa Einstein...
 vem är vem???

Vi gick mycket så ta med er bra skor!!! Det är lätt att ta sig fram med bussar och metro. Det finns två metrolinjer A och B. 75 minuters resa med metro kostade 1 Euro. Billigt och snabbt!!

Shopping: fina affärer vid Via del Corso men oxå Zara och H&M mm. På vår gata Via Nazionale lite tråkigare och billigare affärer och det finns oxå en jättefin Galleria Alberto Sordi med massor av småaffärer. Åkte lite utanför en dag på jakt efter vissa affärer ; Stradivarius samt Braska.
Jag brukar gå till husgerådsaffärer och hittade House & Kitchen och de hade stort urval av läckra hushållsartiklar. Köpte lite nya formar.
Bokhandel är oxå ett måste för mig utomlands och köpte 2 nya kokböcker.
 nya formar samt 2 st. bakböcker på italienska

Spritaffärer är ju trevliga att besöka eftersom de oftast säljer smått o gott + vin och sprit i en och samma affär. Köpte naturligtvis med mig lite Limoncello.


En affär till tycker jag är värt på besök: La Chieve(Largo delle Stimmate) fullt med saker från Indien, Japan och Kina.

Det finns bra små snackbars med panini, smörgåsar , pizzaslices mm. och oftast är det riktigt goa saker. Bra lunchställen.
  panini med mozarella och zuccini

   små godsaker till kaffet/te
 tiramisu   äpplekaka

Ett par restauranger vill jag rekommender:
Luzzi (Via S.Giovanni in Laterno) pasta, pizza, kött och fågel. Åt kyckling Roma style: stekt kyckling med underbar tomatsås mm
Antonio al Pantheon (Via dei Pastini) pasta, pizza, kött och fågel. Köttet var kanoongod samt pastan och kycklingen. Man fick direkt en aperitif samt en korg med underbar bröd när man satte sig.

Vi åt på andra ställen oxå
  Pasta Carbonara var underbar!!!

 Cincin!!!
 
Glassbarer är ju kapitel för sig. Italiensk glass är mmmmmmmm....
Il Gelatone
  allt var bara så gott!!!!!!!
Giolitti (betala först och få glassen sedan)
   gammal och anrik glassbar
andra ställen hade god glass oxå


Det finns så mycket att uppleva i Rom så att man måste åka dit flera gånger.
Är riktigt nöjd med resan och kan verkligen rekomendera att åka dit.
Ha det/

Kommentarer
Postat av: Åsa

Wow! Vilken resa! Och vilket väder det ser ut att ha varit. Såg någon i t-shirt bara. Raka motsatsen mot dagens galet gråmulna väder. Tyckte det började mörkna redan vid 11-tiden idag.Åh så mycket fint och spännande du sett. Jag ryser när jag tittar på bilderna och det är bara så kul att du verkligen varit där, på plats och sett allt som en annan bara sett på film ;-)Och så mycket god mat! Särskilt de söta sakerna. Den halvätna gulfyllda frasiga saken såg minst sagt alldeles underbart god ut (kan ev ha att göra med att jag just avslutat lunchen och har som vanligt ett sådant vansinnigt sötsug att jag knappt vet vart jag ska ta vägen) men jisses. Ja det verkar som att du haft en mycket god resa till Rom.

2011-11-29 @ 13:23:45
URL: http://missmeistersmat.blogspot.com/
Postat av: Kristiina

Resan var riktigt kanoon! Det finns så mycket att se i Rom så jag åker gärna tillbaka dit flera gånger och utforskar mer av staden.

2011-11-29 @ 14:18:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0