Dagens bakning och meny: Mudcake och julig tapastallrik, lax i ugn med romsås, kokt potatis och julig créme brulée 2011-11-27

Hade flera halva chokladkakor kvar och gjorde en mudcake. 



Mudcake 16-18 bitar

150 g margarin
200 g blockchoklad
4 rumsvarma ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Garnering: florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Spänn bakplåtspapper mellan botten och kanterna i en löstagbar form ( ca 24 cm diameter). Smörj och bröa kanterna och botten. 
Smält margarin i en kastrull på svag värme, ta kastrullen från värmen  och lägg i chokladen i småbitar. Rör tills chokladen har smält.
Vispa rumsvarma ägg med socker till ljus smet. Häll chokladenblandningen i äggblandningen och rör försiktigt.
Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och häll i. Blanda försiktigt tills en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna och lossa kakan. Strö över lite florsocker. Kaka är rätt lös i mitten.
Gjorde en liten schablon som snöflinga.
Servera med lite vispgrädde och hallon.

Hade lite smått och gott hemma och gjorde en förrätt av dessa.


Julig tapastallrik: lite ruccola, spenatblad, några svarta oliver,  emmentaler, blåmögelost, renkorv, dadlar, vindruvor, päron. Om man tycker att det blir lite torrt så kan man ta lite gräddfil smaksatt med salt och svartpeppar till.



Lax i ugn : köpte ca 800 g laxbit. Gjorde snitt i den och fyllde fickorna med blåmögelost och skivade körsbärstomater. Smaksatte med lite Herbamare örtsalt, Herbes de Provencè samt dillkvistar. In i ugnen 200 grader ca 25 minuter.

Gjorde tång caviar sås till laxen:
2 msk majonäs
2 msk finhackad rödlök
1 msk citronsaft
50 g tång caviar ( man kan ta oxå stenbitsrom mm)
200 g créme fraiche 
lite svartpeppar
Blanda majonäs, lök och citronsaft och rör väl. Lägg i caviar och créme fraiche och sist lite svartpeppar. Rör väl och låt stå i kylen en stund före servering.
Passar bra till lax.



Gjorde julig créme brulée efter Peter Harryssons recept men la i smeten 4 krm apelsinessens och 1 st pepparkaka med apelsinsmak, som jag mosade i en mortel. Brännde lite råsocker på . Gjorde oxå pepparkasgrädde: mosade 2 st. pepparkakor med apelsinsmak i mortel och blandade i vispgrädden. Låt stå i kylen och vispa grädden strax före servering. Spritsa grädden på créme brulée och bjud en pepparkaka till.   

Régalez-vous!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0