Dagens bakning: Fransk apelsinkaka 2011-05-19

Det var länge sedan jag bakade Fransk apelsinkaka och gjorde två :en till jobbet och en hemma. Hade köpt jättefina bakformar av papper och tänkte att det blir fina kakor. Pyttsan . Pappret gav efter och kakorna blev breda i mitten. Var rädd att formarna skulle spricka. Hade bakat tidigare kakan i en avlång metallform och då blev den jättefin. Lägger ut bilder av båda så kan ni jämföra. Smaken är lika god i båda.

 Apelsinkaka i metallform    Apelsinkaka i pappersform

Fransk apelsinkaka 1st.

150 g florsocker
150 g rumsvarmt smör
2 st ägg
1 tsk riven apelsinskal
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 st apelsin

Smöra en rektangulär kakform och pudra den med vetemjöl.
Sikta florsocker i en skål. Rör smöret ljust och smidigt. Tillsätt florsockret lite i taget och blanda väl.
Vispa äggen lätt och rör ned dem i smeten. Tillsätt det rivna apelsinskalet.
Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. Skala apelsinen, dela den i klyftor och ta bort kärnorna.
Häll en tedjedel av smeten i kakformen och lägg hälften av apelsinklyftorna på smeten. Häll i ytterligare en tredjedel smet och lägg på resten av apelsinen. Fyll på med resten av smeten. Låt stå 30 minuter och grädda sedan i 170-180 grader ca 60-70 minuter. Pröva med en sticka att kakan är färdig. Täck med bakplåtspapper efter en stund så att kakan inte bränns.
Kakan är saftig och jätte god. Man kan göra den med annat färskt frukt också.

Bonne canche!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0