Dagens meny: Slottsstek, kokt potatis, sås och fruktsallad 2011-03-13

Lilla J skulle komma förbi och äta snabbt hos oss igår. Gjorde enkel köttfärssås och makaroner.

 Enkel köttfärssås 4 port.

500 g blandfärs
1 hackad röd lök
3 msk vetemjöl
4 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk soya
kryddor efter smak och behag: gillar kryddpeppar ihop med köttfärs, Herbes de Provence, oregano mm ev, en burk champinjoner

Bryn köttfärsen i sin egen fett. Stek under omrörning så att färsen smulas sönder och tillsätt hackade löken. 
Strö över vetemjölet och rör en stund. Tillsätt vatten och tomatpuré, soya och kryddor efter behag.
Låt småkoka ca 15 minuter. Servera med makaroner eller kokt potatis och sallad.

Det var ett tag sedan vi åt svärmors älsklingsrätt: Slottsstek.

 Slottstek 6 port.

ca 800g - 1 kg fransyska utan ben
margarin till stekning
1 tsk salt
½ krm vitpeppar
8 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
1 lagerblad
4 små rödlökar
6 anjvisfiléer
1 msk vinäger eller matättika
ca 2-3 dl köttbuljong

sås:
4 dl sky
2,5 msk vetemjöl
ca 1-1,5 dl matgrädde

Ta fram köttet ca 30-60 minuter innan den ska tillrädas.
Sätt ugnen på 175 grader.
Putsa köttet. Bryn fettet i en ugnsgryta och lägg i köttet och bryn det på alla sidor. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt övriga kryddor, lök, anjovis och vinäger/ättika. Späd med buljong.
Låt köttet bräsera under lock i 175 grader, tills det är mört( tar ca 1 1/4- 1 3/4 timma). Vänd köttet efter ca halva tiden.
Ta upp steken och lägg den i folie att vila en stund ( ca 10-15 minuter). Sila skyn och späd den ev. med vatten.
Bred såsen: koka upp skyn och red under omrörning med mjölet, utrört i grädden. Låt såsen koka ca 3-5 minuter. Smaka av. 
Servera steken med kokt potatis, sås, kokta babymorötter och smörgåsgurka och ev. svartvinbärsgelé.

 Fruktsallad 4 port.

1 äpple
1 päron
1 kiwi
1 apelsin
1 banan
marinad:
saften av en apelsin
1 krm mynta
2 tsk honung

Skala och dela frukterna i lagom bitar. Gör marinaden: pressa saften av en apelsin och blanda med mynta och honung.  Häll över frukterna och blanda. Låt stå i kylen minst 30 minuter före servering.
Servera med vaniljglass. 

Bonne canche!!!!

Kommentarer
Postat av: Victoria

Gott! :)

2011-03-19 @ 22:25:01
URL: http://frukostera.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0