Ljuva 50-talet

Tänkte skriva lite historik från 50-talet gällande mat och matvaror ...

Framtidstron var stark. Industrin var på uppsving och folk flyttade från landsbygden till tätorter och allt fler kvinnor gav sig ut på arbetslivet utanför hemmet. Man fick ju då mindre tid för matlagning och behovet av tidsbesparande och bekväma livsmedel ökade. Redan på 40-talet hade industrin försett oss med inlagda gurkor och rödbetor, saft och sylt.
  Kylskåpsreklam från 1949.  önskedröm...

Vi hade fått tillgång till elspisar (med ugn) samt kylskåp med frysfack. Kylskåpen hjälpte till att vi kunde hantera kött, fisk och mjölkprodukter på bättre sätt. Separata frys kom i slutet av 50-talet och djupfrysta matvaror slog igenom på ett revolutionerande sätt. Detta blev bra komplement till burkkonserver. Spenat och ärter var de stora produkter sedan kom torsk. Sortimentet utökades sedan med broiler, flera sorters fisk, bär och grönsaker, liksom fiskpinnar och fiskgratänger.  
 

  Härlig reklam för konserver.   beskrivande ....

År 1953 bildades Djupfrysningsbyrån och 1958 Brödinstitutet, båda med uppgift att informera och utbilda. (Alla kommer väl ihåg:.... brödskivor per dag.)
Man började homogenisera mjölken, gräddfil var nyhet 1952 samt Keso började också utveckals.
"Torra" produkter utveckaldes också och vi fick 1954 bl.a potatismospulver, kakmixer, chokladpudding och drickchokladpulver.
 reklam för Findus kakmixpulver.
Matlagning skulle gå snabbt och vi fick snabbmakaroner och snabbhavregryn. Jäst började säljas i 50 grams förpackningar och mera burkmat; soppor, bönor, champinjoner mm dök upp. Pizza var också en nyhet på 50-talet och kom till Sverige med invandrare.
 Bullens pilsnerkorv skapades av 1953 av Alvesta slakteriföreningen, och den då kände skådespelaren och kokboksförfattaren Erik Berglund, lånade ut sitt ansikte och sitt smeknamn Bullen till produkten och konserverns gulsvarta etiketten. Namnet Bullen hade han fått från en av sina rollfigurer i en pjäs som hette Guldgrävarna. Varken receptet eller konserverns etikett har ändrats sedan 1950-talet.
 
Man började laga "bättre" mat på helgerna och vår "fredagsmys" började med öl och Coca Cola på burk samt chips. På söndagar åt man gott kaffebröd och Radiokakan blev populär samt Bostonkakan.
 Radiokaka och Bostonkaka


Ha det/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0