Dagens bakning: Mandelkaka med bigarråer samt små kaffebakelser 2011-06-27

Var på torget och köpte lite bigaråer. Gjorde en mandelkakka med bigarråer och hade äggulor i kylen så det blev små kaffebakelser.

  Mandelkaka med bigarråer

4 st ägg
80 g socker
1 dl solrosolja
100 g vetemjöl
125 g mandelmjöl
ca 15 st bigarråer

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker och tillsätt olja, vetemjöl och mandelmjöl. Smöra och bröa en kakform med löstagbar botten. Häll smeten i och lägg på halverade urkärnade bigarråer. Grädda i 175 grader ca 40 minuter. Pröva med sticka att kakan är klar. 
Jag hade inget bakpulver i så kakan så den blev rätt kompakt men om man vill luftigare kaka så tillsätt 2 tsk bakpulver.
God kaka som man kan ta istället för vanlig sockerkaka.

  Små kaffebakelser 12 st.

Botten:
100 g margarin
2 msk socker
1 äggula
2 dl vetemjöl
Fyllning:
0,5 dl stark kaffe
1 dl socker
3 äggulor
150 g maragrin
Garnering:
2 dl florsocker
ca 1,5 msk stark kaffe
kaffebönor av choklad

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa margarin med socker och tillsätt äggula och vispa. Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop en deg. Dela den i 12 bitar. ( Jag brukar väga degen och sedan väga varje bit så att de blir ungefär lika stora.). Tryck varje degbit med mjölade händer i en smord form(kanterna och botten). Grädda i 175 grader ca 15 minuter. Låt svalna.
Gör stark kaffe och koka 0,5 dl upp med sockret. Vispa äggulorna och häll det varma kaffet i äggulorna och vispa tills smeten har svalnat. Vispa margarinet och vispa ordentligt med kaffe/äggblandningen.  Fyll bottnarna med fyllning. Låt svalna.
Blanda kaffe med florsocker och bre på bakelserna. Dekorera med kaffebönor.
OOOh vad jag gillar dessa med riktigt bra kaffesmak.

Régalez-vous!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0