Dagens bakning: Leilas fransk bärpaj 2011-07-26

Har tittat på Leila bakar i Frankrike och hon bakade en bärpaj i ett av programmen. Den såg så god ut så jag ska ta den med mig till jobbet imorgon. Får se vad de tycker om det.

  Lailas franska bärpaj utan garnering.  ska garnera med hallon imorgon på jobbet.

Mördeg:
150 g smör/margarin, kallt
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg

100 g vit choklad

Mascarponecréme:
3 dl mascarpone
2 dl vispgrädde
1 st vaniljstång, färsk
1 st lime, skalet
1 msk flytande honung
Toppning:
125 g blåbär, färska stora
400 g hallon, färska
florsocker

Mördeg: nyp ihop tärnat, kallt smör/margarin med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop. Tillsätt några droppar kallt vatten om degen inte skulle gå ihop men knåda aldrig en mördeg. Då drar den ihop sig i pajformen.
Plasta degen och låt vila i kylen minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen och klä en rektangulär pajform. Nagga botten av mördegen med en gaffel. Tryck fast en remsa med aluminiumfolie på och över kanten så att den inte sjunker ner under gräddningen.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 5 minuter, ta sedan av folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills den blir gyllene.
Smält vita chokladen i ett vattenbad och pensla chokladen över botten och insidan av kanten på pajsklaet. Låt chokladen stelna.
Mascarponecréme: Vispa grädden fluffig. Rör ihop mascarponeost, grädden, fröna från urskrapad vaniljstång, rivet limeskal och honung. Bred ut krämen över pajskalet.
Toppning: Lägg hallon i ett fält i mitten av pajen och pudra rikligt med florsoacker så de blir helt vita och pudra kanten av pajen med rikligt med florsocker.
Lägg blåbären till vänster om hallonen och röda hallon till höger. Voila! Då har du blått, vitt och rött=fransk flagga.

Jag har gjort fram till toppningen som jag ska göra på jobbet strax före servering. Har bara hallon med mig så det blir ingen flaggtårta.

  Mördegkakor
Det blev lite mördeg över så rullade ihop den, la på en bakpappersklädd plåt. Plattade till lite och gjorde en liten skåra mitt i som jag fyllde med hallonsylt. In i ugnen 175 grader ca 10-15 minuter. Garnerade med kristyr och skärde i småbitar. Annars kan man spara mördegen i frysen.

Régalez-vous!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0