Dagens meny: Ryggbiff, klyftpotatis,béarnaisesås, äpplekaka med kardemumma 2010-12-31

Årets sista måltid när Stora J fick bestämma: biff, klyftpotatis, béarnaisesås och svartvinbärsgéle. Till efterrätt: äpplekaka med kardemumma och vaniljvisp. Bakade också pomeransbiscotti.

 Äpplekaka med kardemumma

1 ägg
1,5 dl socker
1 dl grädde
1 dl flytande margarin
2 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3-4 st äpple
2 tsk citronsaft
2-3 msk socker

Sätt på ugnen 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt grädde, margarin, kardemumma och vetemjöl blandat med bakpulver. Rör försiktigt till en jämn smet.
Skala, kärna ur och skiva äpplen. Blanda citronsaft och socker och blanda i äppleskivorna. Rör om. 
Häll smeten i en smord och bröad pajform. Tryck i äppleskivorna.
Grädda i  200 grader i nedersta falsen ca 30 minuter.
Servera ljummen med vaniljvisp.

 Pomeransbiscotti (Biscotti di Prato)ca 50 st.
Biscotti di Prato är italienska mandelskorpor. Men smaksatt med pomerans passar de utmärkt på julens kakbord men kan naturligtvis också doppas i vin som i ursprungslandet. 

200 g mandel
100 g margarin
3 ägg
2,5 dl strösocker
1-2 tsk malen pomerans
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
6,5 dl vetemjö
1 msk Amaretto(kan uteslutas)
Pensling:1 ägg, 1 tsk socker, 1 msk vatten

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka mandeln grovt. Smält margarinet och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt det avsvalnade margarinet och rör om. Tillsätt Amaretto. Blanda samman pomerans, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en bunke. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med mandelhacket. Arbeta samman till en lös deg på mjölat bord och dela i 4 lika stora delar. Forma till avlånga rullar lika långa som plåten. Platta till något.
Pensla med ägg blandad med socker och vatten.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 20- 25 minuter. Ta ut och skär i sneda bitar. Ställ på högerkant och torka ytterligare ca 1 timme i 75 gradig varm ugn. Låt gärna skorporna stå kvar med ugnsluckan på glänt så att de torkar helt. Förvara i tättslutande burk.
Hittade receptet i en urgammal Femina och la till Amaretto. 

Bonne canche!!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0