Dagens meny: Knektafrökens delikatessoppa och amerikanska blåbärsplättar 2011-01-01

När jag var i Mölnlycke och hälsade på min kompis M så blev jag bjuden på Knektafrökens delikatessoppa. Den var jättegod och fick receptet. Har varit sugen på att göra den men har inte haft tillfälle tidigare. Receptet + andra goda recept finns i Residensets kokbok Mat från väst till vardag och fest. 

 Knektafrökens delikatessoppa 4-6 port

ca 150 g kålrot
5 morötter
2 gula lökar
½ purjolök
3 palsternackor
1 jordärtskocka ( tog istället 4 st kronärtskockahjärtan )
5 potatisar
1,5 l grönsaksbuljong
1dl créme fraiche ( tog smetana)
1 krm cayennepeppar
1 krm citronpeppar

Skala, skölj och hacka rotsakerna grovt. Hacka lökarna och fräs dem i smör tillsammans med rotsakshacket.
Häll buljongen över och rör om. Låt koka i ca 25 minuter tills allt blir riktigt mjukt.
Mixa till en slet puré. Späd med buljongen till lagom konsistens.(tog ca 9 dl buljong).
Smaka av med lite créme fraiche, kryddor och ev lite salt. Servera rykande hett med klick av créme fraiche (smetana), nybakad bröd och riktigt smör.(+ost).

 Amerikanska blåbärsplättar ( recept 2010-07) hittade färska blåbär och kunde inte motstå.

Bonne canche!!!!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0