Dagens meny: Apelsin- avocadosallad, Burgundisk köttgryta, kokt potatis och Päron- fruktsallad 2011-01-30

Tänkte göra enkelt för mig och då blir det något som man kan röra ihop och in i ugnen. Idag blev det Burgundisk köttgryta + kokt potatis , Apelsin- avocadosallad samt till efterrätt: Päron- fruktsallad. Köttgrytan blir mastig så då är det gott med lätt efterrätt.

 Burgundisk köttgryta 6 port.

ca 400 g grytbitar av nöt
ca 400 g grytbitar av gris
140 g bacon
ca 8-10 smålökar
2 morötter
ca 200 g färska champinjoner
2,5 dl rödvin
1,5 dl vatten + 1 st köttbuljongtärning
2-3 st vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
0,5 tsk svartpeppar
2 st lagerblad
1,5 tsk torkad timjan ( eller 2 msk färsk hackad timjan)
1,5 tsk salt

Sätt ugnen på mellan 155-175 grader.
Fräs bacon i bitar i en stekpanna. Lägg den sedan i en gryta. Bryn köttet i omgångar i baconfettet tills de fått fin färg på alla sidor och lägg de sedan i grytan. Skala och halvera smålöken och bryn de i fettet. Häll i grytan.
Skär champinjonerna i tjocka skivor och skala och skiva morötterna. Tillsätt de i grytan. Tillsätt vinet och vatten och i stekpannan. Smula i buljongtärningen och kryddorna och tomatpurén. Rör om och häll i grytan. Rör om och tillsätt lagerbladen. Sätt på locket och ställ i ugnen på nedersta falsen och ugnskoka ca 1½ timma.
Servera med god sallad och kokt potatis.

 Apelsin- avocadosallad 4 port.

½-1 kruka krispsallad
1 stor apelsin
1 avocado
ca ½ dl pinjenötter
sås:
1 msk olja
1 msk äpplecidervinäger
nypa salt
nypa svartpeppar

Skölj och riv salladen och lägg på en fat. Skala och dela apelsinen i skivor. Skala och skiva avocadon.
Lägg apelsin och avocadon på salladen. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna ( går bra utan rostning också). Blanda olja, äpplevinäger och krydda. Skeda över salladen och strö över pinjenötterna.

 Päron- fruktsallad 4 port

1 burk (415 g) päron
1 banan
1 apelsin
2 små kiwi
ca 200 g röda vindruvor
Marinad:
ca 1,5 dl lagg från päronen
0,5 tsk torkad mynta
1,5 msk flytande honung

Låt päronen rinna av och spar laggen till marinaden.
Skala och skiva bananen, apelsinen och kiwin. Dela vindruvorna och ta bort kärnorna. Skiva päronen i bitar. Lägg all frukt i en skål. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll över frukten. Låt marinera i kylskåpet ca 1 timme före servering. Servera lite vaniljglass till fruktslladen. 

Bonne canche!!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0