Dagens bakning: Wienerstänger och Kardemummakaka 2011-01-06

En kompis skulle komma och hjälpa oss med vår dator idag. Datorn är kaputt och man får nog dricka gravöl snart. Istället för gravöl blev det kaffe/te och Wienerstänger och Kardemummakaka. Receptet till Wienerstänger är från en gammal Ica-kurir och Kardemummakaka är klassiskt sockerkaka med smaksätt av kardemumma.

 Wienerstänger ca 60 st.

250 g margarin
1,5 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornssalt
Fyllning: 3-4 msk hallonsylt
Glasyr: 2 dl florsocker
1,5-2 msk vatten

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör margarinet och socker. Tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med hjorthornssaltet. Arbeta ihop till en deg.
Dela degen i fyra delar. Forma till ca 40 cm långa längder. Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
Gör en fördjupning i mitten på varje längd och fyll med sylt.
Grädda mitt i 200 grader ca 15 minuter.
Rör samman florsocker och vatten till en glasyr och bred den på de varma längderna. Skär längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar.
Tog hallonsylt på tryckburk och den flöt ut. Man skulle behöva ha mera fastare sylt. Gjorde lite för ytlig skåra för det hjälpte till att sylten flöt ut. 
Smakar riktigt goda!!!

 Kardemummakaka

2 ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
50 g smält margarin
1 msk malen kardemumma

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält margarin och låt den svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma.Blanda omväxlande mjölblandning och mjölk med äggsmeten och sist det smälta margarinet.
Grädda kakan i en smord och bröad kakform i 175 grader ca 40-45 minuter.
Man kan smaksätt med rivet citronskal/apelsinskal eller vaniljsocker. 
God och satig kaka!!!

Bonne canche!!!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0