Dagens bakning: Apelsinkaka upp och ner 2011-01-29

Köpte dagens Leva&Bo nr 4 och det var flera recept med upp och ner kakor. Eftersom hade några apelsiner över av saftkoket så fastnade att göra en Apelsinkaka upp och ner. Det fanns Bärkakor, Ananas, Äpple, Apelsin och Päron- och chokladkaka upp och ner. Alla såg väldigt goda ut. Grundsmeten var samma på alla. Ska nog pröva göra päron- och chokladkaka nästa gång. 

 Apelsinkaka upp och ner ca 8-10 bitar

Grundsmet:
3 ägg
1,5 dl socker
150 g margarin
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Smält margarinet och rör ner det i äggvispet. Sikta ner mjölet, bakpulver och vaniljsocker. Rör smeten slät.

1 sats grundsmet
1 apelsin
rivna skalet av 1 apelsin
2 msk socker
vatten
0,5 dl socker
margarin till formen

Sätt ugnen på 175 grader.
Gör grundsmeten.
Tvätta apelsinerna noga. Skiva den ena apelsinen. Lägg skivorna i en kastrull. Tillsätt 2 msk socker och häll på vatten så att det precis täcker apelsinerna. Låt koka på svag värme i ca 8 minuter.
Riv skalet av den andra apelsinen och tillsätt det i smeten.
Smöra noggrant en kakform 20-22 cm i diameter. Strö ut 0,5 dl socker i formens botten och lägg apelsinskivorna ovanpå sockret.
Häll över smeten och grädda i 175 grader i nedersta falsen i ca 40 minuter. Vänd upp kakan på ett fat när den svalnat något. Servera gärna kakan ljummen. Blev jättegod och saftig.

Bonne canche!!!! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0