Dagens meny: Lätt skinkfrestelse och Äpple- marängpaj 2011-02-06

Lätt mat för alla idag så det blev: Lätt skinkfrestelse men smarrigare efterrätt:  Äpple- marängpaj med vaniljvisp.

 Lätt skinkfrestelse 6 port.

ca 800 g potatis
2 st rätt stora morötter
ca 100 g rotselleri
1 stor lök
1 tsk Herbamare örtsalt
4 msk vetemjöl
360 g färdig strimlad rökt skinka
4 dl mjölk
lite ströbröd

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala rotfrukterna. Riv potatis, morötter och selleri grovt. Hacka löken och blanda med rotfrukterna.
Häll häften på botten i en smord ugnsform. Strö över skinkan och sist resten av rotfukterna.
Blanda mjölk, vetemjöl och Herbamare. Häll över. Strö på lite ströbröd.
Grädda i 175 grader på nedersta falsen i ca 60-70 minuter eller tills rotfrukterna är färdiga.
Servera med gurka och paprika eller smögåsgurka och tomatskivor.

 Äpple- marängpaj ca 8-10 port.

Botten: 
100 g rumsvarmt margarin
1 dl socker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 dl vatten
1 dl socker
1 st. kanelstång
saften av ½ citron
1,5 kg lite syrliga äpple

Maräng:
4 äggvitor
1 dl socker

Sätt ugnen på 200 grader.
Botten: Vispa margarinet och socker pösigt. Tillsätt ägget och vispa. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl och bakpulver och rör i smeten. Tryck degen med mjölade händer i pajformen ( 26 cm diameter) botten och kanter. Nagga.
Fyllning: Koka upp vatten, socker och kanelstång i en vid kastrull. Ta bort från plattan och blanda i citronsaften. 
Skala och ta bort kärnhusen från äpplen. Skiva till ca ½ cm tjocka skivor och lägg i kastrullen. Låt koka på rätt hög värme ca 10 -15 minuter och rör så att det nästan blir mos av de. Låt svalna.
Häll äpplena på botten och grädda i 200 grader ca 20 minuter på nedersta falsen.
Maräng: Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret lite i taget och vispa. 
Spritsa marängen över äpplen och grädda ytterligare ca 6-8 minuter tills marängen fått färg. Låt svalna. 
Servera med vaniljvisp. 
Jättegod utan vaniljvisp också.

Bonne canche!!!!!   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0