Dagens meny: Klyftpotatis, fläskkotlett á la Medelhavet och Kesopudding samt Tjinuskitårta från Ryssland till kaffet 2011-02-20.

Hela lördagen gick att snurra runt samt söndagen blev inte bättre. Först städade vi hemma sedan hos svärmodern och hälsade på henne på sjukhuset sedan hem laga mat mm. Svärmor halkade och slog armbogen så illa så att de ska operera ev protes dit. Tänkte ändå laga gott fast det bara var jag och Stora J. Lilla J jobbade söndagen samt skulle äta senare med en kompis. Gjorde Fläskotletter á la Medelhavet, klyftpotatis, Kesopudding och Tjinuskitårta från Ryssland till kaffet. 

 Fläskkotlett á la Medelhavet 4 port.

4 st fläskkotletter utan ben ( eller 600 g fläskfilé skurna i tunna skivor)
2 st äpple
10 st soltorkade tomater
1 st röd lök
200 g Créme Bonjour soltorkad tomat
1 dl vatten
nypa paprikapulver
margarin för stekning

Sätt ugnen på 175 grader.
Putsa köttet. Stek skivorna på båda sidorna i en stekpanna. När de är färdiga lyft dem i en ugnsform. 
Skala och dela äpplen i småbitar, klipp tomaterna i småbitar och skala och hacka löken.
Ta lite margarin i en stekpanna (skölj efter köttet) och häll i äpplen, tomater och löken. Stek en stund och tillsätt i Créme Bonjour, vatten och paprikapulver. Låt puttra en stund. Häll sedan över köttbitarna.
Ställ i 175 grader ca 15 minuter. Stäng av ugnen och täck med folie och låt stå kvar i ugnen ca 5-10 minuter.
Servera med klyftpotatis och sallad/grönt (jag hade lite mungoböngroddar och gurka).


  Kesopudding 4 port.

200 g Keso
125 g Kesella
1 dl matgrädde
2 msk vetemjöl
2 ägg
½ dl farinsocker ( eller vanligt strösocker)
1 msk vaniljsocker
2 tsk riven skal av citron
Servering: frysta bär och florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda Keso, Kesella, matgrädde och vetemjöl.
Vispa äggen med socker lätt och blanda i smeten. Tillsätt citronskalet.
Smöra in en ca 22 cm diameter ugnsform eller två st folieformar á 5 dl.(fryser in, tar fram när det behövs, 1 räcker som efterrätt till två pers.).
Häll i smeten och grädda i 175 grader ca 40 minuter eller när puddingen har stelnat och kanterna blivit bruna.
Servera puddingen varm med lättfrysta bär och strö över florsocker strax före serveringen. 

  Tjinuskitårta från Ryssland 16 småbitar

Botten:
300 g mandelmassa
3 st äggvitor
Kräm:
3 dl vispgrädde
1,75 dl socker
1 dl sirap
2 msk margarin
1 msk vaniljsocker
Garnering:
flagad mandel

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och rita upp 2 st fyrkanter ca 18x18 cm. Smörj dessa fyrkanter.
Riv mandelmassan grovt på rivjärnet. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda med mandelmassan. Bred ut jämnt i fyrkanterna på plåten. Grädda i 175 grader ca 10 minuter. Låt kallna.
Blanda grädde, socker och sirap i en lastrull. Låt koka på medelvarm platta 20-30 minuter och rör hela tiden.
Rör ner margarinet och låt krämen svalna ordentligt. Blanda i vaniljsocker.
Lägg ihop tårtan med tjinuskikräm mellan och ovanpå bottnarna. Garnera med flagad mandel. Låt stelna i kylen.
Tårtan är rätt sött men man behöver bara ta en liten bit.

Bonne canche!!!!

P.S fick mail från Japan att tygerna är på väg!!!Hurraaaaaa!!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0