Paus i julmaten 2011-12-25

Nu är det "julmaten" över. Två dagar brukar vi ha julmat men sedan....

Gjorde Jannsons frestelse, kålrotslåda ( se recepten 2010-12-04) samt rödbetssallad: 2 st äpple, 1 röd lök, ca 2 st inlagda rödbetor, 2 dl vispgrädde, 1 msk vätska från rödbetorna :hacka äpplen, löken och rödbetorna i små bitar.Vispa grädden och blanda i 1 msk vätska från rödbetorna. Blanda allt. Lilla Js favorit!!!!
Resten köpta grejer:skinka, köttbullar (måste vara Mamma Scans vid jul), prinskorvar, julkorv, lax, skaldjurspaté, rökt makrill, vörtbröd, potatis, julmust. Efterrätt: Pepparkaksparfait. 

 
Bakade till jul mjuk pepparkaka med nya formar från Finland. Receptet är: Håkans mjuka pepparkaka (se 2011-11-29) och fick en stor snöstjärna samt 6 st små snöstjärnor av receptet. 

   
Garnerade med philadelphiaost+lite florsocker+ vaniljsocker och apelsinskal. 
 

  Gammeldags julknäcke

Brukar köpa Leva&Bo och i nr 50/2011 hittade jag ett recept Gammeldags julknäcke blir ca 10 st.

25 g färsk jäst
2,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
1 tsk hel kummin ( älskar kummin så jag tog 1 msk kummin)
1 tsk salt

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölsorterna, kummin och salt.
Smula ner jästen i en annan bunke. Värm mjölken till ca 37 grader. Slå mjölken över jästen och rör om tills den har löst upp sig. Blanda sedan i mjölblandningen under omrörning i degvätskan. Arbeta degen slät på mjölad bänk och rulla sedan en lång längd av degen. Dela degen i 10 stycken jämna biatr. (Brukar väga degen -dela med 10). Forma bitarna till små bullar. Låt sedan bullarna jäsa i ca 25 minuter under en handduk.
När jäsningen är klar kavla ut bullarna till små kakaor med ca 10 cm diameter. Ta sedan tex ett litet glas och stansa ut ett hål i mitten på brödet. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och grädda sedan brödet tills det är välgräddat, ca 15 minuter.

Vet ej vad jag gjorde fel men det blev inte knäckbröd utan som små brödkakor. Smaken är riktigt god men som sagt det blev inte knäckebröd. Ska göra en sats till eftersom har ätit upp brödet.


 Pepparkaksparfait med lingonsylt och kanel. (använde mina snöstjärnaformar)

Funderade vad som jag skulle göra som efterrätt till julen. Hittade ett recept från SantaMaria: Lingonparfait med kanel och nejlika. Gjorde om receptet lite så kallar min efterrätt Pepparkakasparfait med lingon och kanel.

 Pepparkaksparfait med lingon och kanel ( ca 10 portioner beroende på formstorleken).

3 dl vispgrädde
3 ägg, gulan separerade från vitan
1 dl florsocker
1 tsk pepparkakskrydda
1 dl lingonsylt
Dekoration:
lingonsylt och kanel

Vispa grädden. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulorna med florsockert luftigt. Tillsätt papparkakskrydda i smeten. Blanda ner grädden och tillsätt lingonsylten. Tillsist blandas äggvitan ner försiktigt. Lägg smeten i 10 portionsformar. Låt parfaiten stå i frysen minst 5 timmar. Ta ut i rumstemperatur ca 5 min före servering. Dekorera med lingonsylt och lite malen kanel. Blev riktigt goda!!!!

Regalez-vous!!!!!!!
P.S Blås inte bort i stormen!!!!
  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0