Dagens meny: Rotfruktskaka, köttfärsbiffar med bacon och plommon samt galce au four 2011-12-18

Är lite trött på potatis så tänkte göra en grönsaksrätt med köttfärsbiffar. Så det blev rotfruktskaka och la i biffarna en plommon samt lindrade runt en halv skiva bacon.

 Rotfrukterna som gick åt i kakan.

     Rotfkruktskaka

Rotfruktskaka 5-6 port.

ca 600 g morot
ca 400 g palsternacka
ca 200 g rotselleri
ca 200 g kålrot
lite margarin
ca 1 tsk salt
ca 1,5 tsk timjan
1 dl kokande vatten
1 Knorr Fond "Du Chef" grönskasfond

Sätt ugnen på 175 grader. Skala rotfrukterna och lägg de i kallt vatten så att de blir inte mörka. Dela och skär dem i tunna skivor. varje sort för sig.
Lägg bakpapper på botten på en stor rund form(hade bara en rätt hög men bara ca 20 cm diameter ) den får gärna vara större. Smöra botten lätt. Lägg på botten hälften av morötterna, salta och strö lite timjan på. Nästa lager hälften av palsternackorna och salt och lite timjan. Sedan lager av selleri, kålrot, resten av palsternackorna och sist resten av morötterna och krydda mellan varje varv.
Koka upp vatten och smält i grönsaksfonden. Häll på 0,5 dl buljong över grönsakerna. Lägg på lock och lägg i 175 graders ugn ca 1½ timme. Kolla mellan att det finns lite vätska kvar på botten annars kan du hälla i lite mer buljong. 
Kolla med en sticka att grönsakerna är  färdiga. Ta ut ur ugnen och låt stå med locket på ca 15 minuter före servering. Lyft försiktigt upp kakan och dra bort pappret. Dela med en vass kniv. Passar bra med kötträtter. Under tiden kakan fick gotta till sig hade jag köttfärsbiffarna i ugnen.  

 Köttfärsbiffar med bacon och plommon

  Rotfuktskaka med köttfärsbiffar med bacon och plommon

Köttfärsbiffar med bacon och plommon  5-6 port.

ca 500 g köttfärs
1 dl mjölk
0,5 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
0,5 tsk malen kryddpeppar

6 skivor bacon
12 st torkade plommon 

Sätt ugnen på 225 grader. Häll mjölken i en skål och strö på ströbrödet. Låt stå en stund. Blanda i salt och kryddpeppar. Blanda i köttfärsen och ägget. Halvera baconskivorna på längden. Forma 12 st biffar av färsblandningen. Svep in biffarna i baconskivor och lägg i en ugnsfat. Tryck ett plommon i varje biff. Stek biffarna i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 minuter.  

  Glace au four

Avlång sockerkaka i två delar. ½ liter glass mellan och maräng : 3 äggvitor + 3 msk socker vispas hårt och bres över och sidorna . Grillfunktion på ugnen 250 grader bara så att marängen får lite färg.

Vissa gillar ha lite sylt undr glassen men inte hemma hos oss. Det ska bara vara glass, sockerkaka och maräng.

Régalez-vous!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0