Dagens puddingar: Sformato di spinaci och Sformato di porri 2011-08-23

Bläddrade i biblioteket en bok: Italienska klassiker av Bo Hagström och Robert Maglia här om dagen. Kopierade några sidor av boken. Hade köpt lite italienska ostar Romano och Reggiano från Gustaf Adolfs torg. Så summan av kardemumman blev Sformato di spinaci - Spenatpudding och Sformato di porri - Purjopudding.

     
 
Sformato di spinaci- Spenatpudding 5 små kaffekoppar

4 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl riven Romano ost
1 tsk Ramslök ( i original recept ½ tsk pressad vitlök)
2 dl hackad blancherad spenat (färsk eller fryst)
2 krm riven muskot ( i original recept ½ tsk riven muskot)
2 krm Herbamare örtsalt ( i original recept salt och peppar )
margarin till kopparna

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, grädde, ost och Ramslök till en slet smet. Krama ur vätskan ur den finhackade förvälda spenaten och blanda i den. Kör några varv med mixer. Smaka av med muskott och Herbamare . Fyll 5 väl insmorda små kaffekoppar med smeten och ställ dem i vattenbad i en ugnsform. ( OBS !Varmvatten i formen ej kallt!!!, vattennivån ska gå upp till halva koppen) Baka i ca 15-20 minuter. Pröva med en sticka att smeten stelnat och det blir lite brunt i kanterna.
Låt svalna.

   

Sformato di porri- Purjopudding  5 små kaffekoppar

3 små purjolökar ( i original recept 2 purjo)
2 msk margarin ( i original recept ½ dl extra jungfruolja)
250 g ricotta
1 dl riven Reggiano ost
2 ägg
1 tsk Herbamare örtsalt ( i original recept salt och peppar)
margarin till kopparna

Sätt ugnen på 175 grader. Skölj purjolöken noga. Skär den i tunna skivor.Lägg margarin i en stekpanna och stek löken tills den har mjuknat men ej tagit färg. Ha ej för hög värme.Låt den svalna en stund och häll lök, ricotta, riven Reggiano och ägg i en mixer eller matberedare. Mixa till en slet smet. Smaka av med Herbamare. Häll upp smeten i 5 väl smorda små kaffekoppar. Ställ dem i vattenbad i en ugnsform och baka i ugnen ca 20-25 minuter. 
Låt svalna.
Dessa kan man bjuda som liten förrätt eller istället för potatis mm. 
Spenatpuddingen smakade bäst av dessa två men båda är ju så goda så!!!!

Régalez-vous!!!!!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0