Dagens meny: Smörgåstårta samt Marängnäste med citronkräm 2011-04-22

Lilla J ville ha Smörgåstårta och gjorde botten igår och den fick stå i kylen och dra över natten. Dekorerade den idag samt gjorde Marängnästen med citronkräm. Receptet till den hittade jag på Postens Uppslaget nr 16.

 Smörgåstårta  ca 8 personer 

24 skivor rostbröd
Fyllning 1: 200 g hackad rökt skinka
               2 dl majonäs
Fyllning 2: 1 ask bredbar leverpastej
                1 dl créme fraiche
                1 dl majonäs
                8 skivor hackad  smörgåsgurka
Garnering: 3 dl grädde
                3 msk majonäs
                skivad rökt skinka
                skivor cheddarost ( hade 8 st) 
                kokt ägg
                tomat, gurka, sallad, persilja, dill

Med tre bottnar: Skär bort kanterna på rostbrödet. Lägg 4 skivor på längden och 2 i rad = 8 skivor /lag.
Spreja lite mjölk på skivorna. Blanda ihop fyllning 1 och bred på brödet. Lägg på 8 brödskivor och spreja med mjölk. Blanda ihop fyllning 2 och bre på. Sist ett lager brödskivor och speja med mjölk. Ta plast över samt lägg på en tyngd tex skärbreda över och låt stå i kylen över natten.
Garnering: Vispa grädden och blanda i majonäsen. Täck tårtan med blandningen och dekorera med skinka, ost grönsaker mm. Jag tog ut ett hjärta med pepparkaksform från osten. La först skinkskivan och täckte den med kanterna av osten. Sparade ost hjärtan och la de på sidorna med dillhacket.
Jag är inte van att göra smörgåstårtor men detta blev riktigt lyckad. Alla åt med god aptit och svärmor och dotter fick med sig lunchlåda med rejäla bitar tårta.

  Marängnästen med citronkräm 6 port + några små maränger

Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
Citronkräm:
4 äggulor
1 dl socker
finriven skal av 1 citron
3 msk pressad citronsaft
Tillbehör:
3 dl vispgrädde
några jordgubbar, hallon eller blåbär

Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockert lite i taget och vispa till en fast maräng. Spritsa ut rundlar med extra varv vid kanten. Det går också att klicka ut marängen och göra en fördjupning i mitten. Blir det maräng över, spritsa ut till små maränger.
Grädda 2 timmar tills de känns lätta och släpper pappret. Får de färg, sänk temperaturen till 80 grader.
Citronkräm: Sjud alla ingredienser till en tjock kräm under vispning. Passa noga så att det får inte koka upp. Kyl i vattenbad under lock.
Vid servering: Lägg på kräm, vispad grädde och bären. Sikta ev lite florsocker på. Jag hade köpt några små marsipankycklingar som jag la också i nästet.
Dessa är både söta och syrliga men ack så goda. Gillar inte så mycket maränger men ihop med citronkrämen är det gott.

Bonne canche!!!!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0